Petrolul- VikingurPetrolul Ploieşti a învins formaţia Vikingur Gota, din Insulele Feroe, cu scorul de 3-0 (1-0), joi seara, pe stadionul ”Ilie Oană”, în prima manşă a turului II preliminar al competiţiei de fotbal Europa League.
Petrolul a făcut un pas important spre faza următoare a competiţiei în urma acestei victorii, obţinute graţie golurilor marcate de Pablo De Lucas (26) şi Gicu Grozav (49, 68). ”Lupii galbeni”, la primul meci în cupele europene după 18 ani (1995 în Cupa Cupelor), puteau câştiga şi mai clar, dar au ratat mult, chiar şi un penalty (Younes, 52).

Petrolul a dominat categoric jocul, însă a făcut-o steril, cu puţine ocazii clare de gol. Prima şansă notabilă a fost în min. 13, când fundaşul stânga Guilherme a tras din unghi, iar portarul maghiar Turi a respins. În min. 21, Hoban a tras violent de la circa 28 de metri, după o lovitură liberă, dar Turi a respins din nou. Turi nu a mai putut interveni în min. 26, fiind mascat, la şutul de la circa 15 metri expediat de mijlocaşul spaniol Pablo De Lucas, care a deschis scorul: 1-0. Pentru iberic a fost prima reuşit în tricoul Petrolului, echipă la care a venit în această vară.
”Găzarii” au mai avut o ocazie de gol până la pauză, dar Turi a intervenit excelent la lovitura de cap a lui Younes (40).

În debutul părţii secunde, câştigătoarea Cupei României s-a desprins, după ce Gicu Grozav a marcat la capătul unei acţiuni personale, dar şi cu concursul portarului Turi: 2-0 (49).
Tunisianul Younes a ratat un penalty în min. 52 (bară), după un henţ în careu comis de Justinussen. Boudjemaa (56) a avut şi el o situaţie foarte bună, dar şutul său s-a dus puţin alături de poartă. Apoi, Turi a respins de sub bară mingea expediată cu capul de Hoban, în urma unui corner (65). Younes nu a reuşit să-l învingă pe Turi nici în min. 67, din situaţie de unu la unu. Un minut mai târziu, Gicu Grozav a marcat din nou, reuşind ”dubla”, cu o lovitură de cap lobată peste portarul Turi: 3-0.
Romario, la doar un minut după ce a intrat pe gazon, a tras razant cu transversala (72). Younes a arătat că nu este ziua lui, ratând practic şi cu poarta goală (76). Boudjemaa a mai ratat o situaţie bună de gol în min. 79. Younes şi-a completat recitalul în min. 85, când Turi a respins.
Manşa secund va avea loc pe 25 iulie, la Toftir.

Au evoluat echipele:
Petrolul: 1. Peterson Peçanha – 32. Sebastian Achim, 3. Geraldo Alves (14. Elhad Naziri, 82), 15. Ovidiu Hoban, 21. Guilherme – 5. Sony Mustivar (căpitan; 52. Romário, 71), 91. Pablo De Lucas – 8. Damien Boudjemaa, 80. Filipe Teixeira (4. Manassé Enza-Yamissi, 62), 7. Gheorghe Grozav – 9. Hamza Younes. Antrenor: Cosmin Contra.
Rezerve neutilizate: 23. Mircea Bornescu – 29. Constantin Grecu, 93. Vlad Morar.

Vikingur: 1. Géza Turi – 12. Bardur Hansen, 21. Sam Jacobsen, 13. Erling Jacobsen (căpitan), 5. Dánjal Pauli Lervig – 20. Solvi Vatnhamar, 3. Hanus Jacobsen (10. Kaj Bartalstovu, 75), 16. Hans Djurhuus (22. Ingi Sorensen, 90), 9. Filip Djordjevic – 7. Jann Ingi Petersen (25. Hjartvard Hansen, 90+3) – 17. Finnur Justinussen. Antrenor: Sigfrídur Clementsen.
Rezerve neutilizate: 27. Elias Rasmussen – 19. Martin Olsen, 8. Hedin Hansen, 18. Per Gregersen.

Arbitru: Marios Panayi; arbitri asistenţi: Athinodoros Ioannou, Georgis Papathomas; arbitru de rezervă: Antonis Christodoulou (toţi din Cipru)
Delegat UEFA: Marinus den Engelsman (Olanda), observator UEFA pentru arbitri: Günter Benkö (Austria)
Cartonaş galben: Younes (57). Sursa:Agerpres