Petrolul Ploieşti – calificare incredibilă în play-off-ul Europa League

petrolul-vitessePetrolul Ploieşti s-a calificat de o manieră incredibilă în faza play-off a competiţiei de fotbal Europa League, graţie unei victorii cu scorul de 2-1 (1-0) în deplasare cu formaţia olandeză Vitesse Arnhem, joi seara, pe stadionul ”Gelredome” din Arnhem, în manşa a doua a turului III preliminar, după un gol marcat în min. 90+5 de Gicu Grozav din lovitură liberă.
Damien Boudjemaa a deschis scorul în min. 21, după o degajare a portarului Pecanha. Vitesse a egalat în min. 72, prin Jan-Arie van der Heijden. Petrolul juca din min. 80 în zece oameni, după eliminarea haitianului Jean Sony Alcenat. În prima manşă, cele două echipe au terminat la egalitate, 1-1. Vitesse s-a aflat la cârma jocului încă din primele minute, chiar dacă Hoban a semnat prima ocazie notabilă a partidei (8), şutul său fiind reţinut de Velthuizen în doi timpi. Pecanha a intervenit salvator în min. 10 la şutul lui Ibarra, după care van der Struijk a tras pe lângă poartă (11).
Pe fondul jocului dominat de gazde, Petrolul a dat lovitura la o fază foarte rapidă: Pecanha a degajat balonul, Dore a sărit bine la cap cu un fundaş, mingea a ajuns la Boudjemaa, care a profitat de neatenţia lui van Aanholt şi a şutat sub transversală: 0-1 (21).
Vitesse a continuat să preseze, dar petroliştii s-au apărat destul de bine şi ocaziile echipei olandeze au fost rare. Ceanturia a centrat periculos, dar Pecanha a fost atent şi a respins (34), iar Guilherme a respins din faţa porţii mingea trimisă din cădere de Pedersen (45+1). Echipa olandeză a controlat jocul şi după pauză, dar Petrolul şi-a creat câteva situaţii foarte periculoase. Younes (55) a tras din interiorul careului, dar Velthuizen a respins de sub transversală, după care Boudjemaa şi Grozav au creat panică în careul gazdelor (57). Dore a beneficiat şi el de o ocazie mare, dar voleu său s-a dus alături de poartă (65). Vitesse a egalat în min. 72, prin Jan-Arie van der Heijden, care a rămas nesupravegheat în careu, la o nesincronizare a apărării ploieştene: 1-1.
Situaţia Petrolului s-a complicat în min. 80, când haitianul Alcenat a fost eliminat destul de uşor pentru al doilea cartonaş galben. Chiar şi în aceste condiţii, meciul nu a avut un sens unic, Petrolul având câteva acţiuni, cea mai notabilă fiind cea finalizată cu şut de Guilherme (89), prin de Velthuizen. Pecanha a fost atent în min. 90, la reluarea lui Havenaar, ocazie care ar fi putut decide soarta ”dublei”. Van der Struijk a avut ultima ocazie a gazdelor de intrarea în prelungiri, şutul său trecând alături (90+2). Când puţină lume de mai aştepta, Camara a obţinut o lovitură liberă din marginea careului, iar Grozav a transformat-o impecabil, aducând victoria şi calificarea Petrolului în play-off.
Petrolul a reuşit o calificare de senzaţie, întregind seara sau săptămâna excelentă a fotbalului românesc în Europa, cu trei echipe calificate în play-off-ul Europa League (Astra Giurgiu, Pandurii Tg. Jiu, Petrolul Ploieşti) şi cu Steaua în play-off-ul Ligii Campionilor.

Vitesse Arnhem – Petrolul Ploieşti 1-2 (0-1)
Au marcat: Jan-Arie van der Heijden (72), respectiv Damien Boudjemaa (21), Gicu Grozav (90+5).
Arnhem, stadion ”Gelredome”
Europa League – turul III preliminar (manşa a II-a)
în manşa I: 1-1

Au evoluat echipele:
Vitesse: 22. Piet Velthuizen – 6. Frank van der Struijk, 23. Jan-Arie van der Heijden, 37. Guram Kaşia (căpitan), 38. Patrick van Aanholt – 5. Kelvin Leerdam (10. Davy Pröpper, 67), 18. Valeri Kazaişvili (14. Mike Havenaar, 46), 34. Theo Janssen – 30. Renato Ibarra, 19. Marcus Pedersen, 11. Ghiorghi Ceanturia. Antrenor: Peter Bosz. Rezerve neutilizate: 48. Jeroen Houwen – 3. Din Mori, 7. Marko Vejinovic, 39. Wimilio Vink, 9. Jonathan Reis.
Petrolul: 1. Peterson Pecanha – 2. Jean Sony Alcenat, 3. Geraldo Alves (căpitan), 4. Manassé Enza-Yamissi, 21. Guilherme – 8. Damien Boudjemaa, 15. Ovidiu Hoban, 91. Pablo De Lucas – 9. Hamza Younes (5. Sony Mustivar, 63), 99. Ferebory Dore (10. Abel Camara, 73), 7. Gheorghe Grozav. Antrenor: Cosmin Contra. Rezerve neutilizate: 23. Mircea Bornescu – 32. Sebastian Achim, 20. Njongo Priso, 52. Romário, 80. Filipe Teixeira.
Arbitru: Ante Vucemilovic-Simunovic Jr; arbitri asistenţi: Borut Krizaric, Sasa Feges; arbitru de rezervă: Zlatko Simcic (toţi din Croaţia)
Delegat UEFA: Ilja Kaenzig (Elveţia); observator UEFA pentru arbitri: Vladimir Petrov (Ucraina)
Cartonaşe galbene: Grozav (11), Enza-Yamissi (24), Leerdam (51), Alcenat (71, 80), Pröpper (76), Kaşia (90+3), Mustivar (90+5).
Cartonaş roşu: Alcenat (80).
Sursa: AGERPRES

Cele mai citite

Related Articles