Olimpiada de iarnă a ajuns la final. Gazdele din Beijing au predat ştafeta Italiei

A căzut cortina peste cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă. Ceremonia de închidere a avut loc pe Stadionul Național din Beijing, celebrul “Cuib de Pasăre”, care a găzduit şi festivităţile Jocurile Olimpice de vară din 2008, notează Agerpres.

Ceremonia finală a Olimpiadei de iarnă a purtat semnătura lui Zhang Yimou, cel care a regizat şi momentele festive de la Beijing 2008, dar şi deschiderea de pe 4 februarie 2022.

În cadrul ceremoniei de închidere a avut loc şi premierea medaliaţilor probelor de schi fond 30 km feminin şi 50 km masculin stil liber cu start grupat – probe câştigate de norvegianca Therese Johaug, respectiv  de rusul Aleksandr Bolşunov. De menţionat că proba masculină a fost redusă la 30 km, din cauza vântului puternic.

Norvegianca Therese Johaug, care a cucerit în total trei medalii de aur la Beijing, a anunţat că Olimpiada chineză este ultima din cariera sa.

Nu au fost uitaţi nici voluntarii care au asigurat buna desfăşurare a competiţiei din China. Lor le-a fost dedicat un moment special în timpul ceremoniei de duminică, una la fel de spectaculoasă ca şi cea de deschidere, din 4 februarie.

În finalul festivităţilor de la Beijing, organizatorii JO 2022 au predat oficial drapelul olimpic preşedintelui CIO, care l-a înmânat la rândul său gazdelor viitoarei ediţii a Olimpiadei de iarnă. Aceasta va avea loc în perioada 6-22 februarie 2026, în Italia, la Milano şi Cortina d’Ampezzo.

Norvegia a câştigat cele mai multe medalii olimpice la Beijing, 37 în total, dintre care 16 de aur – un nou record pentru JO de iarnă – demonstrând din nou că este o superputere a sporturilor hibernale. În schimb, Canada, o altă forţă a disciplinelor pe zăpadă şi gheaţă a dezamăgit de această dată, fiind pentru prima oară în 34 de ani când nu reuşeşte să se claseze în top 10 la Olimpiada albă.

România a participat la JO de iarnă de la Beijing cu 21 de sportivi, iar cel mai bun rezultat al delegaţiei a fost locul 9 obţinut în proba de ştafetă la sanie de Raluca Strămăturaru (simplu feminin), Valentin Creţu (simplu masculin), Marian Gîtlan/Darius Şerban (dublu).

sursa foto: Agerpres

De același autor

Related Articles