A noua finală de Grand Slam între Serena şi Venus și prima după 8 ani

139

Finală de vis pe tabloul feminin de la Australian Open. Surorile Serena şi Venus Williams se vor lupta pentru un trofeu de Grand Slam pentru prima oară din 2009 încoace. În urmă cu aproape opt ani, Serena s-a impus cu 7-6, 6-2 în ultimul act al turneului de la Wimbledon.

Performanţa lui Venus Williams (36 de ani) de la Melbourne a surprins foarte multă lume. Din 2010 încoace, Venus mai atinsese doar o dată o semifinală de Grand Slam, la Wimbledon, în 2016.

Şapte titluri şi alte şapte finale de Grand Slam are în palmares Venus Williams, care se afla pe locul 17 în clasamentul WTA înaintea turneului de la Antipozi.

Finala de la Open-ul Australiei are o miză specială pentru Serena Williams (35 de ani). Jucătoarea din SUA va reveni în fruntea clasamentului mondial dacă va câştiga pentru a şaptea oară în carieră Open-ul Australiei.

Serena are 22 de trofee şi alte şase finale jucate în carieră în turneele de Grand Slam.

Finala dintre Serena şi Venus Williams este un veritabil clasic al tenisului mondial. Cele două se află la a noua finală din carieră în turneele de Grand Slam. Din cele opt dispute de până acum, Serena s-a impus de şase ori, iar Venus în două rânduri: în prima finală, din 2001, de la US Open, şi în 2008, la Wimbledon.

În total au fost 27 de partide între cele două surori. Serena Williams a câştigat 16 dueluri, iar Venus 11. Prima confruntare directă i-a revenit lui Venus, în 1998, la Australian Open, iar ultima Serenei în 2015, la US Open.

Finala de sâmbătă dimineaţă va opune astfel două jucătoare a căror vârstă însumează 71 de ani, după ce în semifinale au ajuns patru sportive care au, împreună, 130 de ani.