[AUDIO] Memoria antrenorului emerit Iosif Măzăran, onorată prin sport!

O amplă competiţie de atletism organizată în memoria antrenorului emerit Iosif Măzăran, părintele marşului reşiţean, va avea loc în primul weekend de după sărbătorile pascale. Evenimentul sportiv va reuni la start tineri atleţi din cinci judeţe. Amănunte ne-a oferit profesorul Irinel Dumitru, reprezentantul Asociaţiei Judeţene de Atletism Caraş-Severin.

“Numele dat competiţiei, Memorialul Iosif Măzăran, ne motivează foarte mult să facem o competiţie la cele mai bune standarde, ţinând seama că domnul Măzăran a fost reprezentantul cel mai de seamă al atletismului din Caraş-Severin. Organizatorii sunt Asociaţia Judeţeană de Atletism, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, Clubul Sportiv Municipal Reşiţa, Clubul Universitatea Reşiţa, Clubul Sportiv Şcolar şi Liceul Teoretic Traian Vuia din Reşiţa.  Competiţia va avea loc după Paşti, în data de 8 mai, începând cu ora 11.00. Categoriile care vor participa vor fi juniori III, copii I, II, III şi IV, precum şi Spiriduşii, cei mai mici atleţi care au dreptul de a participa în competiţii. Vom avea probe de viteză, o probă de săritură în lungime şi una de semifond. Dorinţa de a realiza o stfel de competiţie este mai veche, dar, din păcate, nu s-a putut materaliza până acum. Bineînţeles că ne dorim să devină o tradiţie şi să facem cât mai multe ediţii”, a declarat Irinel Dumitru.

Iniţiativa Direcţiei Judeţene de Atleism Caraş-Severin l-a impresionat pe antrenorul Octavian Măzăran, fiul celui comemorat.

„În primul rând, sunt bucuros că reprezentanţii Asociaţiei Judeţene de Atletism s-au gândit la memoria tatălui meu, Iosif Corneliu Măzăran. Să sperăm că acest concurs va deveni unul de tradiţie pentru oraşul nostru, pentru regiune, şi, de ce nu, chiar la nivel naţional. Am fi fost mai bucuroşi dacă s-ar fi organizat Cupa Măzăran, cum se organiza în trecut, iar Iosif Măzăran să se afle printre noi. Din păcate, viaţa nu este tot timpul aşa cum ne dorim, iar el a plecat într-o lume mai bună, să antreneze sportivi şi să formeze caractere”, a spus Octavian Măzăran.

Prima ediţie a Memorialului Iosif Măzăran va fi onorată de participarea tinerilor atleţi din Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Arad şi Vâlcea.

Născut la 22 noiembrie 1941, la Oravița, Iosif Măzăran a absolvit Liceul Sportiv din Timișoara și a urmat cursurile Institutului Național de Educație Fizică și Sport. Și-a început cariera de profesor la Câlnic, apoi la fostul Liceu Nr. 4 din Reșița. În anul 1974 și-a început cariera de antrenor la Clubul Sportiv Muncitoresc Reșița, iar în anul 2008 s-a pensionat, dar a continuat să activeze în sport, antrenând sportivii de la CS Universitatea Reșița.

În lunga sa carieră de antrenor a obținut cu sportivi ce au reprezentat municipiul de pe Bârzava și România, 464 de medalii și 20 de recorduri naționale, astfel: medalii la Campionatul Național, individual și pe echipe, 148 de medalii de aur, 181 de argint și 135 de bronz. CV-ului reputatului antrenor cuprinde și recorduri naționale, medalii la Campionatele Mondiale, Europene și Balcanice, prezențe la Jocurile Olimpice.

Iosif Corneliu Măzăran a fost timp de 28 de ani antrenor al loturilor naționale de atletism în probele de marș, maraton și alergare pe șosea. A primit carnetul de antrenor emerit în anul 2011, iar în decembrie 2015 a primit titlul de Cetățean de Onoare al Reșiței.

Cea mai mare bucurie a sa este că a reușit să insufle și fiului său, Octavian, pasiunea pentru antrenorat, iar rezultatele obținute în timp de familia Măzăran se văd. Începând cu Londra 2012 Reșița este prezentă la Jocurile Olimpice datorită muncii antrenorilor și sportivilor reșițeni. Recordmenul României, Marius Cocioran, a participat deja la două ediții ale Jocurilor Olimpice, Narcis Mihăilă vine puternic din urmă, iar la Rio s-a remarcat prin recordul personal stabilit în proba de 50 km – piatra de încercare a mărşăluitorilor de pe întreg mapamondul.

sursa foto: Marian Cărăvan

De același autor

Related Articles