Mărşăluitorii de top ai Reşiţei s-au “mutat” din nou în Portugalia! Bazele viitoarelor performanţe se pun la Monte Gordo

Marius Cocioran şi Narcis Mihăilă, cei doi mărşăluitori de top ai Reşiţei şi ai României, au avut parte de o vacanţă scurtă în această iarnă. La început de ianuarie, olimpicii marşului românesc  au plecat în cantonamentul din Portugalia, stagiu devenit deja o tradiţie pentru cei doi veterani. Anul acesta, pregătirea de la ţărmul Atlanticului va fi însă mai scurtă, pentru că întregul calendar competiţional intern şi internaţional a fost devansat cu aproximativ o lună. Detaliază coordonatorul şcolii reşiţene de marş, Octavian Măzăran.

“Din data de 6 ianuarie şi până în 4 februarie, Narcis Mihăilă și Marius Cocioran efectuează, la fel ca în ultimii ani, un stagiu de pregătire în stațiunea Monte Gordo din Portugalia. Ne-am dorit să începem pregătirea cât mai în forţă, ca să fim pregătiți pentru viitoarele competiții  – și din această cauză alegem să ne pregătim la căldură, deoarece în România nu sunt condiții așa optime. Suntem în grafic cu pregătirea pentru prima competiție, care va avea loc în data de 10 februarie. Este vorba despre Campionatul Național de marș pe timpul iernii, care va avea loc la București –  unde, bineînțeles, lui Marius şi Narcis li se vor alătura și sportivii care momentul de față sunt împreună cu antrenorul Gheorghe Ardeleanu în stațiunea Băile Felix. Aceştia efectuează de asemenea un stagiu de pregătire până în data de 4 februarie. La Campionatele Naţionale Reşiţa va fi reprezentată de trei echipe – două la nivelul seniorilor și o echipă la nivelul senioarelor. Bineînțeles, sportivii vor participa atât la echipe cât și la individual.

Noi am început practic pregătirile pentru aceste campionate naționale încă de la sfârşitul lunii noiembrie. În 2024, şi competițiile internaţionale sunt mult programate mai devreme.  Mă refer aici la Campionatele Balcanice, care vor avea loc în data de 9 martie în Turcia, în Antalya – după care urmează, în data de 21 aprilie, în aceeași ţară, Campionatul Mondial de marș pe echipe. La această competiție va fi și selecția pentru echipele de ștafetă ce vor participa la Jocurile Olimpice – unde noi bineînțeles sperăm că ne vom califica.  Întâi de toate mergem la Campionatele Naționale pentru a ne califica la Balcaniadă, iar la selecția finală sperăm că și sportivii noștri vor prinde  Campionatele Mondiale din Antalya, unde se decide participarea la Jocurile Olimpice. Am schimbat şi antrenamentele, după ce ani de zile n-am pregătit pentru 50 sau 35 km, anul acesta ne axăm mai mult pe proba de 20 km – iar la ștafetă mixtă se merge pe 2×10 km.  Sperăm  că și colegii din țară vor munci cât mai mult pentru a avea împreună o echipă la Jocurile Olimpice. Antrenamentele sunt diferite față de anul trecut, lucrăm mai mult pe intensitate, ținând cont că proba este mai scurtă.

Marius și Narcis sunt în regulă din punct de vedere fizic. Marius Cocioran a avut mici probleme, dar am trecut peste ele şi sperăm ca în ziua Campionatului Național să fie în formă maximă. Ca o premieră, pentru anul acesta la Naționale vor fi arbitri internaționali, astfel că vom putea și noi să acumulăm puncte pentru viitoarele competiții (…). Stadiul din Portugalia este susţinut financiar de cluburile Municipal şi Universitatea Reşiţa, care au făcut eforturi pentru ca și în acest an sportivii de top să beneficieze de condiții cât mai bune.”

foto: arhivă

Cele mai citite

Related Articles