Lucian Ştefan, pe podium la Campionatul Balcanic!

Delegaţia României a cucerit cinci medalii la Campionatele Balcanice de cros desfăşurate în Bulgaria. Pe podiumul balcanic a urcat şi echipa masculină Under 20, care l-a avut în componenţă pe caransebeşeanul Lucian Ştefan. Cei patru tineri din echipa tricoloră au cucerit medalia de argint la această grupă de vârstă. Detalii despre evoluţia tricolorilor, în general, şi despre cursa lui Lucian, în mod special, ne-a oferit antrenorul emerit Cristian Dragomir, vicepreşedintele Federaţiei Române de Atletism.

“A fost rodnică pentru delegaţia României această competiție, am câștigat cinci medalii: o medalie de aur prin Mădălina Sârbu, care a câștigat categoria U23, două medalii de argint prin echipa feminină U20 și echipa masculină U20 – din care face parte și Lucian Ştefan, atletul antrenat la Caransebeș de mine și de colegii mei – și două medalii de bronz obținute prin Mihaela Blaga la categoria U20 şi echipa de tineret fete U23. Acum, să trec la competiţia U20 băieţi, care pe mine, sigur, m-a interesat în mod special. Echipa României a fost formată din patru atleți foarte tineri: Dragoș Pop și cu Ciprian Costâna, care sunt născuți în anul 2005, deci cu un an mai mici decât ceea ce permite această categorie de vârstă, și Lucian Ştefan și Alin Şavlovschi, care sunt născuţi în 2006 – cu doi ani mai mici decât această categorie de vârstă. Cu toate acestea, băieții au concurat foarte bine, este o echipă omogenă. Dragoș Pop s-a clasat pe locul 4, Lucian a venit pe 5, Alin Şavlovschi pe locul 10 și Ciprian Costâna pe locul 12. Menționez că au participat în competiție 29 de atleți şi șapte echipe din Balcani. Pe locul I s-a clasat Turcia, care este o echipă foarte valoroasă. Turcii consideră proba de cros ca fiind un obiectiv foarte important. Această echipă s-a clasat anul trecut pe locul patru la campionatul european, iar la fete, categoria U20, au luat medalie de argint. Cu alte cuvinte, campionatul nostru balcanic e unul foarte puternic, sunt 22 de țări în asociația balcanică.

Toți cei patru concurenți români care au alergat la U20 o distanță de 6 kilometri s-au situat într-un interval de 40 de secunde față de câștigătorul probei. (…) Având în vedere că terenul a fost accidentat, credem că rezultat obținut de băieți este un rezultat foarte bun. Suntem hotărâți să ducem la Campionatul European echipa de junioare fete și echipa de juniori băieți, precum și pe Mădălina Sârbu la categoria de vârstă U23. Europeanul se desfășoară în data de 10 decembrie la Bruxelles, iar eu personal sper ca și echipa de fete și echipa de băieți să se claseze printre primele opt echipe din Europa – de ce nu, printre primele șase. Ar fi un rezultat excelent pentru crosul românesc.

Sunt mulțumit de ceea ce a făcut Lucian, este bine pregătit, a luat locul 5 în proba individuală și, sincer, eu îmi stabilisem un obiectiv între primii 10. Într-un viitor, hai să zicem puțin mai îndepărtat, eu îl văd finalist la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, nu știu încă pe ce distanțe. Sper eu să fie 5000 sau 10000 de metri. Acesta ar fi obiectivul nostru cel mai important. Sigur, până atunci sper eu să se claseze tot timpul în frunte la Campionate Europene și Mondiale de juniori, de tineret și, de ce nu, de seniori.

Obiectivul cel mai apropiat este Campionatul European de cros care se va desfășura în 10 decembrie la Bruxelles. Apoi, mai avem un obiectiv de club, pentru că Lucian are o dublă legitimare cu Asociația Sportivă Mica Romă Blaj, unde face o echipă redutabilă cu Alin Şavlovschi şi George Cosma. Cu această echipă vom participa în Cupa Campionilor Europeni de cros inter-cluburi, care se va desfăşura în Portugalia în 7 februarie anul viitor. Iar cel mai important pentru noi în anul 2024 va fi realizarea baremului de participare în probele de 3000 de metri și 5000 de metri pentru Campionatul Mondial U20 care se va desfășura la Lima, în Peru la sfârșitul lunii august 2024. Astea ar fi pe scurt obiectivele cele mai importante. Sigur, între timp mai avem obiective de etapă, spre exemplu, acum urmează ca Lucian, alături de coechipierii lui de la CSS Caransebeş, să alerge la crosul Dealul Viilor. Eu aș dori ca el să alerge nu la categoria lui de vârstă, ci la o categorie superioară, la cea de seniori, pentru că valoarea lui sportivă este foarte ridicată – iar la această ediție jubiliară a acestui cros mi-aş dori să ia cireașa de pe tort și să câștige la categoria Open seniori.”

De același autor

Related Articles