La pomul lăudat să nu te duci cu sacul. CSM Reşiţa – Progresul Spartac 0-0

Suporterii reşiţeni care au venit în Valea Domanului cu speranţa că vor aplauda o victorie facilă – poate chiar la scor – a rossonerilor au fost, cu siguranţă, dezamăgiţi. În etapa a cincea a Ligii secunde, fotbaliştii CSM-ului au primit replica ultimei clasate, Progresul Spartac – formaţie care avea 0 puncte, un singur gol marcat şi 11 încasate. Oaspeţii au făcut un joc surprinzător de bun, s-au apărat disciplinat şi au mizat deseori pe cartea contraatacului.

Prima repriză a aparţinut în general rossonerilor, care n-au fost însă prea inspiraţi în careul advers. După pauză, Progresul a prins curaj, a combinat frumos în jumătatea reşiţeană şi a avut două mari ocazii de a deschide scorul. Cea mai clară a fost irosită de Solet, care a şutat puternic de la 15 metri – din fericire peste poarta reşiţeană.

De cealaltă parte, rossonerii au replicat tăios în minutul 54, când apărarea oaspete a fost aproape de autogol. Mingea a lovit însă bara şi a ieşit în corner. În minutul 69, Chera a avut cea mai mare şansă a reprizei: de la 10 metri, singur în faţa portarului advers, reşiţeanul a încercat un şut plasat – însă goalkeeperul Păun a avut o intervenţie excelentă.


S-a terminat 0-0 – un rezultat echitabil, chiar dacă rossonerii au avut superioritatea la posesie. Progresul scoate chiar la Reşiţa primul punct al sezonului, dar trebuie remarcat că trupa lui Andrei Erimia e în creştere de formă – lucru evident şi în runda trecută, când Spartac a făcut un meci bun contra revelaţiei Corvinul Hunedoara.

După meciul din Valea Domanului, antrenorul CSM-ului, Flavius Stoican a remarcat defensiva oaspeţilor şi eforturile rossonerilor, care n-au fost însă inspiraţi la finalizare:

“Am întâlnit o echipă care a stat foarte bine defensiv din punct de vedere tactic, am avut câteva situații o ocazie sau două mai clare în prima repriză și n-am reușit să fructificăm. Apoi, în repriza a doua ne-am mai creat iarăși ocazii, mai ales cea a lui Vlad Chera. Una peste alta, când întâlnim formații care stau bine defensiv, e important ca la prima situație să fim atât de concentrați și să o băgăm în poartă, pentru că altfel meciul devine greu. Dacă reușim să marcăm e important, pentru că putem să ne descătușăm. Dar, să fiu corect, într-adevăr mai avem mult de muncă, trebuie să umblu un pic și la moralul jucătorilor, pentru că sunt dezamăgiți. Ne așteptam cu toții să facem o partidă mare, iar în urma jocului să vină și victoria. N-a fost să fie, capul sus, nu vreau să picăm psihic, pentru că se poate.

Văd și lucruri pozitive, văd faptul că încearcă să paseze. Sigur, ne trebuie un ritm mai susținut, să avem încredere în duelurile unu la unu, pentru că sunt jucători care au talent și nu trebuie să ne fie teamă. Într-adevăr, trebuie să mai reglăm și anumite lucruri pe atacul nostru pozițional. Atunci când se pierde mingea, să fim atenți la contraatacuri, pentru că și oaspeții puteau să marcheze, ne-au surprins de câteva ori. Și atunci, una peste alta, să fiu realist, este un rezultat echitabil, atâta timp cât noi nu am fost lucizi în fața porții.

E foarte bine că vine o pauză în campionat, pentru că vreau să ne găsim identitatea, să fim o echipă care să știm ce jucăm: suntem o echipă care avem posesia mingii, avem atacuri poziționale – sau suntem o echipă care stăm bine defensiv și surprindem pe contraatac? Acum, eu vreau să implementez primul stil, pentru că am jucători care au calitate tehnică. Sigur, trebuie un pic de încredere și în al doilea rând trebuie să știm pe ce nucleu ne bazăm și la anul viitor – dar să fim foarte atenți anul acesta pentru a ne atinge obiectivul, menținerea în liga a 2-a. Mă bucur că vine această perioadă de două săptămâni și putem să reglăm anumite lucruri, la care am văzut că suferim cu toții. Din punctul de vedere al dorinței și al determinării nu cred că am suferit, în schimb am suferit acolo la ultima pasă, la o execuție, la un șut la poartă.


Au mai rămas trei zile pentru transferuri, am avut și am discuții tot timpul cu președintele Cristi Bobar și ne dorim să mai aducem jucători, doar că nu aș vrea să aducem la număr. Adică, să fie un jucător peste nivelul Ligii a 2-a, sau măcar un jucător cu care să ne mândrim și oamenii care vin la stadion într-adevăr să-l aprecieze. Suntem în discuții cu un jucător de la UTA Arad, un atacant, dar trebuie un pic de răbdare, să vedem decizia lui. Greu îi convingi să joace în liga a 2-a, și nu numai la Reșița. Şi ne interesează şi un mijlocaş central, sper să reușim să-l aducem în perioada aceasta. Vrem să mai aducem un jucător tânăr, de 2003, un jucător talentat, care aş vrea să demonstreze asta în teren.”

De cealaltă parte, antrenorul Progresului Spartac, Andrei Erimia, şi-a lăudat elevii, mai ales pentru evoluţia din repriza secundă:

“Am încercat să construim de jos, de la portar, ceea ce în situația de astăzi a fost o greșeală și era să fim pedepsiți când am pierdut mingea și ei au avut o ocazie destul de mare. Din fericire pentru noi, ne-am adaptat destul de repede sau ne-am adaptat pe parcurs. La pauză, băieții au înțeles ce au de făcut cu toții, am comunicat și am reușit să găsim soluții pentru jocul celor la Reșița. Drept dovadă, am avut – sper să nu mă înșel – trei sau patru ocazii imense. În repriza a doua, în special pe tranziții, am jucat mai direct, am încercat să câștigăm mingea în jumătatea adversă, ceea ce am și reușit să facem, după care să atacăm rapid sau să contratacăm. E adevărat că, fiind jucători noi – pentru unii e primul meci împreună – e destul de greu să aibă relații de joc, dar se vor cunoaște în timp, însă și gazdele au avut ocaziile lor. Punctul acesta e un punct de plecare – și ne bucurăm că l-am obținut astăzi.”

CSM Reșița: M. Contra – Cega, Andr. Răuță (Dudea 11′), Rimovecz, Fota – Dolghi, Fr. Cristea – Drăghiceanu (cpt.), Velcotă, Al. Negru – Lascu
Rezerve: I. Rus – Domil, Al. Sabău, Andr. Burlacu, Chera, Cip. Rus, Szijj, I. Popescu
Antrenor: Flavius Stoican


Progresul Spartac: Aur. Păun – Leafu, Parfeon (cpt.), Leo. Alexandrescu, M. Dumitru (Ed. Radu 34′), Solet, Andr. Grigore, Petcu (Crivac 87′), M. Preda (Rz. Stîngă 87′), Andr. Florescu, Istrătie (A. Chirițoiu 75′)
Rezerve neutilizate: Al. Soare – Fîrțînescu, Andr. Matei, Tong
Antrenor: Andrei Erimia


Campionatul intră acum într-o scurtă pauză, impusă de programul echipelor naţionale. Etapa a 6-a este programată pe 16 septembrie, când CSM Reşiţa va avea meci greu, în deplasare, la Corvinul Hunedoara.

foto: Zoli Bagosi

Cele mai citite

Related Articles