La mulţi ani, Miodrag Belodedici!

E un personaj carismatic şi o adevărată legendă a fotbalului românesc. Mereu vesel şi amabil, niciodată amar şi încrâncenat; priveşte înapoi cu o temperată mândrie şi înainte cu speranţa că vom putea redeveni ceea ce am fost odată în fotbalul internaţional.


Miodrag Belodedici s-a născut la Socol într-o zi de 20 mai – şi şi-a început cariera în Caraş-Severin, la Minerul Moldova Nouă. Format de antrenorul Olimp Mateescu, Belodedici a fost transferat în anul 1982 la Luceafărul București. De aici, a fost recrutat la Steaua de preşedintele clubului bucureştean. Miodrag Belodedici a evoluat la Steaua până în 1988, cucerind cu acest club patru ediții consecutive ale Campionatului României, Cupa României în 1985, 1987 și 1988, și Cupa Campionilor Europeni în 1986, după ce a evoluat ca fundaș în toate cele 120 de minute ale finalei decise în urma penalty-urilor de departajare. În vara următoare, Belodedici a câștigat cu Steaua și Supercupa Europei.


În 1988, Miodrag Belodedici a fugit în Iugoslavia, acest fapt atrăgându-i o condamnare de 10 ani de închisoare în absență pentru trădare din partea regimului comunist. În Iugoslavia, a jucat la Steaua Roșie Belgrad. Odată cu căderea regimului comunist din România, Belodedici a fost grațiat. În scurt timp, a devenit unul din oamenii de bază ai echipei iugoslave, iar în anul 1991 a câștigat din nou Cupa Campionilor Europeni, după o finală cu Olympique Marseille. Și această finală de Cupa Campionilor a fost decisă tot la penalty-uri. La Steaua Roșie Belgrad a evoluat până în 1992.

Din 1992 și până în 1994, Belodedici evoluează sub culorile clubului Valencia CF, evoluând în Primera División. În 1994, imediat după Campionatul Mondial din Statele Unite, a plecat la Valladolid, club de la care a trecut la Villareal CF, după care a plecat în Mexic, pentru a evolua pentru Atlante. S-a întors în România în anul 1998, și până în 2001 a evoluat din nou la Steaua, echipa la care s-a consacrat. La revenire, Belodedici a mai cucerit cu Steaua o Cupă a României, în 1999, şi al cincilea titlu de campion al ţării, în 1999.


La echipa Naţională, Miodrag Belodedici a debutat în 1984, de-a lungul carierei sale adunând 53 de selecții şi cinci goluri. A jucat pentru naționala României la Campionatul Mondial din 1994, precum și la Campionatul European din 1996. În 2009, cu ocazia Centenarului Federației Române de Fotbal, a primit distincția „Diamant” pentru întreaga activitate, alături de alți importanți fotbaliști români. Și-a încheiat cariera de fotbalist la vârsta de 37 de ani – dar a rămas în mijlocul fenomenului, punând umărul la formarea generaţiei care vine din urmă.

Legenda fotbalului din Banat împlineşte astăzi 59 de ani. La mulţi ani, Belo!

info: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

De același autor

Related Articles