La mulți ani, Francisc Vaștag! În An Centenar, vârstă rotundă pentru multiplul campion

1833

Triplul campion mondial la box împlinește astăzi 50 de ani

Ultima acțiune la care ne-am întâlnit cu performerul Feri Vaștag a fost reuniunea seniorilor  sportului reșițean și național, la Reșița, la întâlnirea organizată de prof. Ioan Stoia. Legende în viață, așii sportului bănățean, care s-au așezat cu modestie în amintirile noastre pe filele de istorie scrise cu sudoare și devotament în acele timpuri când Reșița nu era numai Cetatea de Foc, ci și un nume relevant pe podiumul sportului românesc național și internațional. Numele lui Feri se află în capul listei a celor care au scris istorie pentru sportul din Banatul Montan și românesc!

Francisc Vaștag este un om cu suflet mare, care s-a alăturat Campaniei ”Muzică pentru viață” , considerând o normalitate ajutorarea semenilor. Iată ce declara anul trecut pe vremea aceasta prietenul Radiolui Reșița, Francisc Vaștag după ce a donat o sumă semnificativă pentru a ajuta copiii internați în Centrul Cristian Şerban din Buziaş:

 

Născut la Reșița, în 26 noiembrie 1968, Francisc Vaștag a început să practice boxul la CSM Reșița, fiind descoperit de antrenorul Vasile Bala. A concurat sub culorile cluburilor Metalul Bocșa, Dinamo București, „Selena” Bacău și „Freedom Star Farul” Constanța, obținând cinci titluri de campion național la categoria 71 kg, în 1989, 1990, 1991, 1992 şi 1993.

Boxer cu o aleasă ținută în ring, a realizat performanțe unice în concursurile internaționale oficiale încă din perioada junioratului. A fost campion european și mondial de juniori. A câștigat 3 medalii de aur la Campionatele Mondiale de seniori: Moscova (1989), Tampere (1993) și Berlin (1996) și una de bronz la Sydney (1991). A fost dublu campion european și de 7 ori câștigator al „Centurii de Aur”, cucerind multe alte turnee interne și internaționale. Este considerat de specialiști cel mai mare boxer român, remarcându-se prin loviturile combinate în serie, directele și croșeele în viteză, care i-au adus multe victorii înainte de limită.

În anul 2000, a fost numit pentru prima oară antrenor al lotului naţional de box, unde a activat până la sfârşitului lui 2002, pentru ca la începutul anului 2005 să fie readus la lot ca antrenor coordonator. Tot în anul 2000, i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Sportului şi i-a fost decernat Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în Grad de Cavaler. În noiembrie 2004, a fost ales vicepreşedinte al Federaţiei Române de Box, funcţie din care a demisionat în 2015.

Din 1993 este Cetățean de Onoare al Reșiței!

La mulți ani, Feri Vaștag!

Cristina Corocan