maratonul de la New YorkAtletul kenyan Geoffrey Mutai, deţinătorul titlului, a câştigat maratonul de la New York, desfăşurat duminică, 3 noiembrie, în timp ce la feminin victoria a revenit compatrioatei sale Priscah Jeptoo.

Cei doi au fost recompensaţi cu câte 100.000 dolari pentru acest succes, Jeptoo încasând şi un bonus suplimentar de 500.000 dolari pentru clasarea pe primul loc în ierarhia World Marathon Majors, care contabilizează rezultatele din cele mai importante şase curse de maraton din lume.

Mutai, care a trebuit să aştepte un an pentru a-şi apăra titlul, după anularea ediţiei 2012 din cauza uraganului Sandy, a fost înregistrat la capătul celor 42,195 km ai cursei în 2h08min.24sec., reuşind să-i devanseze pe etiopianul Tsegaye Kebede – 2h09min.19sec. şi pe sud-africanul Lusapho April – 2h09min.45sec. Deşi s-a clasat al doilea, Kebebe a avut, totuşi, motive să zâmbească, fiind câştigătorul bonusului de o jumătate de milion de dolari rezervat primului clasat, la masculin, în World Marathon Majors.

În cursa feminină newyorkeză, Jeptoo a trecut linia de sosire după 2h25min.07sec., fiind urmată de etiopianca Buyunesh Deba – 2h25min.56sec. şi de letona Jelena Prokopcuka – 2h27min.47sec.

Maratonul de la New York, la care au participat peste 45.000 de alergători, s-a desfăşurat pe fondul unor măsuri sporite de securitate, după atentatele produse în aprilie, la maratonul de la Boston, soldate cu 3 morţi şi aproximativ 200 de răniţi, în urma exploziei a două bombe artizanale în apropierea liniei de sosire. Sursa: Agerpres