Judo: Alexandru Matei a câştigat medalia de bronz la Europenele Under-23

Sportivul român Alexandru Matei a cucerit medalia de bronz la cat. 60 kg, vineri, în prima zi a Campionatelor Europene de judo Under-23 de la Sarajevo (Bosnia-Herţogovina).

Matei a trecut în primul tur de armeanul Ervand Nersesian, în optimi a câştigat în faţa spaniolului Jaume Bernabeu Rico, în sferturi s-a impus în faţa olandezului Emiel Jaring, însă a pierdut semifinala cu azerul Kanan Ismailov.

Alexandru Matei a câştigat apoi meciul pentru medalia de bronz cu israelianul Ariel Shulman.

O performanţă remarcabilă, având în vedere că Alex Matei are doar 20 de ani, împliniţi în urmă cu câteva zile. În plus, talentatul judoka a concurat cu handicapul unei accidentări mai vechi la umăr. Născut şi format ca sportiv la Caransebeş, Alex Matei este actualmente component al clubului Dinamo. Performanţa sa a fost evidenţiată şi pe pagina de facebook a grupării sportive bucureştene:


“Sportivul dinamovist Alexandru Matei a sărbătorit Ziua Mondială a Judoului (28 octombrie) prin cucerirea unei medalii de bronz la Campionatul European U23 de la Sarajevo! Sportivul antrenat de Dragos Bolbose și Bogdan Bărbulescu a urcat pe treapta a treia a podiumului la categoria 60 kg, după ce l-a învins în finala mică pe Ariel Shulman din Israel. Matei a avut un european reușit, cu patru victorii și o singură înfrângere, în semifinale.”


Anterior acestei performanţe, Alex Matei şi-a trecut în palmares şi o medalie de aur la cel mai înalt nivel intern – cu echipa CSM Piteşti, pentru care a concurat la categoria tineret. A fost cel de-al 18-lea titlu naţional din cariera tânărului sportiv, care este şi cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş.

În limitele cat. 66 kg, Ioan Dzitac, medaliat cu bronz la Europenele de juniori de anul acesta, a pierdut în primul tur în faţa armeanului Stiopa Darbinian.

La cat. 73 kg, românul Adrian Şulcă, unul dintre favoriţi, s-a clasat doar pe locul cinci. Şulcă l-a învins în turul secund pe maghiarul Botond Toth, în optimi a trecut de slovenul Nace Herkovic, dar a fost învins în sferturi de moldoveanul Adil Osmanov. Şulcă s-a impus în recalificări în faţa ucraineanului Nazar Kulieşov, dar a pierdut meciul pentru bronz cu olandezul Koen Heg.

Şulcă este campion olimpic de tineret (2018), campion european şi mondial de juniori (2021)

În concursul feminin, la cat. 48 kg, Florina Bădiceanu a fost învinsă în optimi de belgianca Jente Verstraeten.

La cat. 63 kg, Florina Ivănescu (vicecampioană europeană de cadeţi în 2019), principala favorită, a fost întrecută la debut, în optimile de finală, de italianca Antonietta Palumbo.

România a avut doar cinci reprezentanţi la Europenele Under-23 (28-30 octombrie), la care s-au înscris 300 de judoka din 40 de ţări, 175 la masculin şi 125 la feminin.

Foto: Facebook

De același autor

Related Articles