Jocurile Olimpice de Tineret 2020 au început în Elveția

651

A treia ediţie de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret a debutat joi seara, sub sloganul ”Începe acum”, cu două ceremonii de deschidere, la Lausanne şi Saint-Moritz, scrie Agerpres.ro

Nu mai puţin de 1.872 de sportivi, dintre care 35 din România, vor evolua în cele 14 zile de competiţie, în 81 de probe, la opt sporturi, transmite Xinhua.

Ceremonia de deschidere ţinută pe Vaudoise Arena din Lausanne, gazda întrecerilor de hochei pe gheaţă, a prezentat dezvoltarea unui sportiv, arătând spectatorilor o călătorie fantastică în spiritul olimpic. Sportivii care vor concura la St. Mortiz li s-au adăugat, în cadrul unei ceremonii transmise în direct.

În discursul său, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach, a transmis un mesaj de bun venit tinerilor sportivi.

”Timp de mai bine de o sută de ani, Lausanne a fost casa CIO. Sunteţi în inima Mişcării Olimpice şi deci experienţele trăite la aceste Jocurile Olimpice de Tineret vor fi unele speciale”, a spus Bach.

”E vremea voastră, e momentul vostru. Bucuraţi-vă de Jocurile Olimpice de Tineret de Lausanne 2020”, i-a îndemnat Bach, înainte de a invita câte un sportiv de pe fiecare din cele cinci continente să i se alăture pe scenă pentru un selfie.

Virginie Faivre, preşedinta Comitetului de organizare Lausanne 2020, a afirmat că Jocurile ”sunt pentru tineri, prin tineri şi pentru tineri”.

”E momentul vostru să creaţi amintiri, să vă faceţi prieteni pe viaţă şi să faceţi istorie”, a mai spus fosta schioare elveţiană tinerilor sportivi.

Simonetta Sommaruga, preşedinta Confederaţiei Elveţiene, a declarat deschise Jocurile Olimpice de Tineret de la Lausanne, după ce torţa olimpică şi-a încheiat călătoria de patru luni în Elveţia, Gina Zehnder, o patinatoare de 14 ani, a aprins flacăra olimpică pe arena din Lausanne.

La JOT Lausanne 2020 întrecerile se desfăşoară în două zone aflate la distanţă de aproximativ 360 km – Lausanne (biatlon, curling, hochei pe gheaţă, patinaj artistic, short track, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi alpinism, schi fond, schi artistic şi snowboarding) şi Saint-Moritz (monobob, skeleton, sanie şi patinaj viteză).

Constantin Surdu a fost purtătorul de drapel al României la ceremonia de la Lausanne, iar Georgeta Popescu (bob) a fost portdrapel la festivitatea similară de la Saint-Moritz.

Cei 35 de sportivi vor reprezenta România la cea de-a treia ediţie de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret (competiţie rezervată sportivilor sub 18 ani) la biatlon, bob, hochei pe gheaţă, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi alpinism, schi fond şi snowboard, zece dintre cele 16 discipline sportive aflate în programul competiţiei.

La prima ediţie de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret – JOT Innsbruck 2012, cele mai bune rezultate ale României au fost obţinute la skeleton, de Cosmin Marius Chioibaşu – locul 4, la individual, şi la bob de tandemul Ana Andreea Constantin/Andreea Grecu – locul 6, la bob două persoane.

La JOT Lillehammer 2016, reprezentanţii României au cucerit primele medalii din istoria competiţiei. Mai mult, Eduard Căşăneanu şi-a adjudecat titlul la hochei pe gheaţă, în proba de îndemânare, cel dintâi aur olimpic al României la acest sport, iar Mihaela Hogaş a obţinut medalia de bronz în întrecerea de patinaj viteză la sprint echipe internaţionale mixte, alături de italianca Chiara Cristelli, germanul Ole Jeske şi norvegianul Allan Dahl Johansson.

sursa foto: Agerpres.ro