[LIVE] Jocurile Olimpice 2014: Ceremonia de deschidere

A

Ediţia a XXII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci (Rusia) va fi inaugurată oficial vineri 7 februarie, odată cu ceremonia de deschidere, care va avea loc de la ora 18,00, ora României (20,00 ora locală), şi la care şi-au anunţat prezenţa şefi de stat şi de guvern din 44 de ţări.

Peste 3.000 de sportivi şi tot atâţia oficiali, din circa 90 de ţări, vor lua parte până pe 23 februarie la Jocuri, cele mai scumpe din istorie (37 miliarde de euro) şi la care România va fi reprezentată de 24 de sportivi, la 8 discipline. Startul competiţiilor s-a dat de joi.

România a participat la aproape toate ediţiile Jocurilor Olimpice de iarnă, excepţie făcând prima ediţie, din 1924, şi cea din 1960. La competiţia din 1968, de la Grenoble (Franţa), România a cucerit singura sa medalie din istoria participărilor la JO de iarnă, bronz prin echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.

Biatlonista Eva Tofalvi (35 ani) va purta, pentru a doua oară consecutiv, drapelul echipei olimpice a României la festivitatea de deschidere a JO de la Soci. Tofalvi s-a calificat pentru a cincea oară la Jocurile Olimpice de iarnă.

La JO de la Soci, unde sunt aşteptaţi şi 13.000 de ziarişti, sportivii se vor întrece pentru 98 de seturi de medalii, cu 12 în plus faţă de JO de la Vancouver în 2010, la 15 discipline: biatlon, bob, combinată nordică, curling, hochei pe gheaţă, patinaj artistic, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi fond, schi freestyle, short-track, skeleton, snowboard. Competiţiile vor fi găzduite de 11 baze sportive, Balşoi Ice Dome (hochei), Stadionul Olimpic Fişt (ceremoniile de deschidere şi închidere), Şaiba Arena (hochei), Ice Cube Curling Center (curling), Adler Arena Skating Center (patinaj viteză), Iceberg Skating Palace (patinaj viteză, short-track, patinaj artistic), Laura Biathlon & Ski Complex (biatlon, schi fond, combinată nordică), Rosa Hutor Extreme Park (schi freestyle, snowboard), Rosa Hutor Alpine Resort (schi alpin), RusSki Gorki Jumping Center (combinată nordică, sărituri cu schiurile), Sliding Center Sanki (bob, sanie, skeleton). Competiţia de la Soci are trei mascote, un urs polar, un leopard şi un iepure.

Secretul învăluie de obicei detaliile privind ceremonia de deschidere a unei ediţii a JO, iar Soci nu se abate de la regulă, însă s-a putut afla că evenimentul de vineri, de pe Stadionul Fişt, va fi centrat pe istoria şi pe cultura Rusiei, cu puternice conotaţii politice şi diplomatice.

Nicio informaţie nu a scăpat cu privire la sosirea flăcării olimpice pe noul stadion Fişt după periplul ei de 65.000 de kilometri, ce a inclus o ieşire în spaţiu şi o traversare a lacului Baikal. Comitetul de organzare trebuie să spere că flacăra olimpică nu se va stinge în cel mai nepotrivit moment: s-a întâmplat de 44 de ori în timpul călătoriei ei din Grecia în Rusia.

Nu mai puţin de 25.000 de voluntari au fost recrutaţi pentru a asigura buna desfăşurare a competiţiei. Echipa voluntarilor este compusă din aproximativ 23.000 de ruşi şi 2.000 de străini, din aproape 60 de ţări, iar media de vârstă a acestora este de 25 ani. Cel mai vârstnic voluntari vine din Siberia, are 75 de ani, şi este un fost participant la Olimpiada de vară de la Moscova, din anul 1980.

(Sursa: Agerpres și Mediafax)

(Daniel Babun)

[Live] | Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci 2014

Cele mai citite

Related Articles