Japonia şi Coreea de Sud se susţin reciproc pentru organizarea Jocurilor Olimpice

cioConducătorii comitetelor olimpice sud-coreean şi japonez s-au declarat pregătiţi să coopereze pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018 şi, respectiv, de vară din 2020, pe care le vor găzdui, în pofida divergenţelor diplomatice dintre cele două ţări. JO-2018 vor avea loc la Pyeongchang, iar cele din 2020, la Tokyo.

Cei doi preşedinţi ai comitetelor respective au căzut de acord pentru ca responsabilii sportivi din fiecare ţară să se susţină reciproc pentru JO, a declarat preşedintele nipon, Tsunekazu Takeda. ‘O eră (olimpică) asiatică începe la Pyeongchang şi va continua până la Tokyo’, a subliniat el în discuţia cu omologul sud-coreean, Kim Jung Haeng, scrie agenţia Jiji Press. ‘Trăim un moment diplomatic dificil, dar am păstrat bunele relaţii în domeniul sportului’, a adăugat Takeda.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt tensionate din cauza colonizării peninsulei coreene de Japonia în timpul primei jumătăţi a secolului 20. Japonia şi Coreea de Sud sunt, de asemenea, în dezacord cu privire la suveranitatea a două insuliţe. Tensiunile s-au intensificat luna trecută, în timpul vizitei miniştrilor şi oamenilor politici japonezi într-un sanctuar tokyot creat în onoarea soldaţilor morţi pentru Japonia în războaiele moderne, între care şi criminali de război din al doilea conflict mondial. Primul ministru japonez Shinzo Abe, la putere din decembrie, nu s-a întâlnit încă la vârf cu preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye, care şi-a preluat postul în februarie.Sursa:Agerpres

Cele mai citite

Related Articles