Squaw Valley 1960În 1955, în momentul încredinţării Jocurilor Olimpice de iarnă ce aveau să se desfăşoare în 1960, Squaw Valley (SUA) nici nu exista pe hartă.

‘Valea indiencei’, cum i se mai spune, a fost construită de la zero, datorită omului de afaceri Alex Cushing, proprietarul acestui loc din vestul SUA. Americanii nu au putut construi şi o pistă de bob, fapt ce a determinat România, care avea şanse reale doar la această disciplină, să nu participe. 

Cea de-a VIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă (18-28 februarie) a fost deschisă oficial de vicepreşedintele SUA, Richard Nixon.

Au participat 648 de sportivi (504 bărbaţi, 144 femei) din 30 de ţări. S-a concurat la 4 sporturi, 27 de probe (16 masculine, 10 feminine, una mixtă), fiind introduse ca discipline olimpice biatlonul şi patinajul viteză feminin.

Turneul de hochei pe gheaţă a fost câştigat, pentru prima oară, de SUA, iar în concursul de patinaj artistic gazdele şi vecinii canadieni şi-au adjudecat toate titlurile. În schimb, la schi alpin se impun europenii, cu 8 titluri din 9, o curiozitate înregistrându-se la probele feminine, unde SUA au cucerit toate cele 3 medalii de argint. Patinatoarea sovietică de viteză Lidia Skoblikova a obţinut 2 medalii de aur, la fel ca şi Evgheni Grişin. Pe podium au urcat sportivi din URSS (22 de medalii, din care 7 de aur), Germania (8 medalii, din care 4 de aur) şi SUA cu 10 medalii (3 de aur).

Primele locuri în clasamentul general pe medalii: URSS (21 de medalii, din care 7 de aur; Germania (8 medalii, din care 4 de aur); SUA (10 medalii, din care 3 de aur); Norvegia (6 medalii, din care 3 de aur).Sursa:Agerpres