Saint MoritzEdiţia a II-a a Jocurilor Olimpice de iarnă (1928) ar fi putut avea loc în Olanda, întrucât Amsterdam fusese aleasă gazda ediţiei de vară şi, conform regulamentului CIO, ”Ţara Lalelelor” avea dreptul să organizeze şi respectiva competiţie de iarnă. Amsterdamul a refuzat însă, din cauza lipsei bazelor sportive specifice, lăsând localităţii elveţiene Saint Moritz drumul deschis pentru intrarea în istoria olimpismului.

Saint Moritz este staţiunea montană cea mai veche din Europa. Situată la o altitudine de circa 1.800 m, în Engadinul Superior, localitatea este renumită pentru clima plăcută, aerul tonifiant şi izvoarele terapeutice.

‘Perla Engadinului’, cum este supranumită Saint Moritz, a fost descoperită în secolul al XV-lea de celebrul medic alchimist Paracelsus. Aici s-a născut sportul de iarnă al Alpilor, în 1864, şi tot aici, în acelaşi an, a fost înregistrată prima agenţie de turism din Elveţia. Între anii 1880-1890, la Saint Moritz au fost organizate primele concursuri de curling, patinaj artistic, golf şi bob.

Deschiderea oficială a celei de-a II-a Olimpiade de iarnă a fost făcută de Edmund Schulthess, preşedintele Confederaţiei Elveţiene.

Condiţiile meteo nu au fost dintre cele mai favorabile. Probele de fond s-au desfăşurat practic în apă, iar unele probe de patinaj au fost anulate.

La startul Olimpiadei de la Saint Moritz s-au aliniat 362 de sportivi (din care 336 bărbaţi) din 25 de ţări. S-au disputat 14 probe (12 masculine, 1 feminină, 1 mixtă). Cele mai numeroase delegaţii au venit din Germania (49), Elveţia (44), Franţa (41) şi Austria (39).

Vedeta ediţiei a fost patinatoarea norvegiană Sonia Henie, supranumită ”Zâna gheţii”, care a strălucit pentru prima oară la Jocurile Olimpice. La numai 15 ani, ea a obţinut medalia de aur la patinaj artistic. Remarcabile au fost şi performanţele schiorului norvegian Johan Grottumbsbraten şi ale patinatorului finlandez de viteză Clas Thunberg, ambii cucerind câte două medalii de aur. Proba de patinaj viteză 10.000 m a fost întreruptă din cauza ploii şi a vântului cald, în timp ce cursa de schi fond 50 km a început la o temperatură de 0 grade Celsius şi s-a terminat la plus 25 de grade Celsius.

Primele locuri în clasamentul general pe medalii: Norvegia (15 medalii, din care 6 de aur); SUA (6 medalii, din care două de aur); Suedia (5 medalii, din care două de aur); Finlanda (4 medalii, din care două de aur).

România a participat cu 17 sportivi, numai bărbaţi, la două sporturi, în două probe, fără să obţină nicio medalie şi niciun punct:

– locul 7 la bob-5 persoane: Grigore Socolescu, Mircea Socolescu, Iulian Gavăţ, Toma Petre Ghiţulescu, Traian Niţescu;

– locul 8 la schi, patrulă militară, probă demonstrativă, 28,05 km: lt. Ion Zăgănescu, lt. Ioan Rucăreanu, soldat Constantin Pascu, soldat Toma Calista;

– locul 19 la bob-5 persoane: Alexandru Berlescu, Horia Roman, Tita Rădulescu, Petre Petrovici, Eugen Ştefănescu.Sursa:Agerpres