Saint Morit 1948‘Perla Engadinului’, cum este supranumită staţiunea montană Saint Moritz, a fost desemnată pentru a doua oară drept gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă în 1948. Astfel, Jocurile Olimpice de iarnă s-au întors în Elveţia, ţară neutră, neafectată de distrugerile războiului, după o pauză de 12 ani.

Ediţiile programate în 1940 şi 1944 au fost anulate din cauza celei de-a doua conflagraţii mondiale.
La cea de-a V-a ediţie a Olimpiadei de iarnă (30 ianuarie – 8 februarie), găzduită de Saint Moritz, Germania şi Japonia nu au fost invitate.

Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice a fost făcută de Enrico Celio, preşedintele Confederaţiei Elveţiene.

Au concurat 669 de sportivi (77 femei şi 592 bărbaţi) din 28 de ţări, în 22 de probe sportive din 4 sporturi şi 9 discipline.

Una dintre vedetele competiţiei a fost săritorul norvegian Birger Ruud, medaliat cu aur în 1932 şi 1936, care a reuşit să urce pe podium la 16 ani de la debutul său la Olimpiadă. Schiorul francez Henri Oreiller a obţinut 3 medalii (2 de aur şi 1 de bronz), iar la schi nordic suedezul Martin Lundström a obţinut 2 titluri supreme. Cele mai multe medalii le-au obţinut Norvegia şi Suedia (4 medalii de aur, 3 de argint, 3 de bronz), urmate de Elveţia (3 de aur, dintr-un total de 10).

Primele locuri în clasamentul general pe medalii: Norvegia (10 medalii, din care 4 de aur); Suedia (10 medalii, din care 4 de aur); Elveţia (10 medalii, din care 3 de aur); S.U.A. (9 medalii, din care 3 de aur).

România a participat cu 15 sportivi la un sport şi 4 probe, fără a reuşi să puncteze. Ştafeta de schi patrulă militară, formată din Ştefan Ionescu, Constantin Vlădea, Cornel Nicolae Crăciun şi Ion Koschi, a obţinut locul 7. Acum îşi face debutul olimpic Mihai Bâră, viitorul gazetar sportiv de notorietate.

– locul 7 – schi, patrulă militară: Ştefan Ionescu, Constantin Vlădea, Cornel Nicolae Crăciun, Ion Koschi

– locul 38 – schi, slalom: Dumitru Sulică

– locul 39 – schi, slalom: Ion Coliban

– locul 40 – schi, combinata alpină: Dumitru Frăţilă

– locul 41 – schi, combinata alpină: Ion Coliban

– locul 42 – schi, combinata alpină: Dumitru Sulică

– locul 51 – schi, coborâre: Radu Scîrneci

– locul 53 – schi, combinata alpină: Vasile Ionescu

– locul 57 – schi, coborâre: Dumitru Frăţilă

– locul 57 – schi, slalom: Bela Imre

– locul 58 – schi, coborâre: Dumitru Sulică

– locul 66: Ion Coliban, schi, coborâre

– locul 71 – schi, coborâre: Mihai Bâră

– locul 74 – schi, coborâre: Vasile Ionescu.