Lake Placid 1980

Situată în nord-estul statului New York, în vecinătatea Canadei, staţiunea Lake Placid devine, după 48 de ani, pentru a doua oară gazda Olimpiadei de iarnă (13-24 februarie), în 1984. Deschiderea oficială a celei de-a XIII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost făcută de Walter Mondale, vicepreşedintele SUA.

A fost o competiţie desfăşurată sub tensiune politică internaţională, cauzată de invazia Afganistanului de către URSS şi anunţarea boicotului american pentru Olimpiada de vară, care urma să se desfăşoare la Moscova. Cu toate acestea, întrecerile s-au desfăşurat normal, fiind consemnată prezenţa în premieră a echipei olimpice a R.P. Chineze.

Biatlonul a primit o nouă probă, cea de 10 km, dominată de sportivii din R.D. Germană. Spre surpriza tuturor, est-germanii au ocupat locul 1 pe naţiuni.

Patinatoarea sovietică Irina Rodnina a cucerit cel de-al treilea titlu olimpic la patinaj artistic, iar patinatorul de viteză american Eric Heiden, vedeta Jocurilor Olimpice, a fost medaliat cu aur în toate cele 5 probe ale competiţiei masculine. La schi alpin s-a remarcat suedezul Ingemar Stenmark, învingător la slalom special şi uriaş, iar sovieticul Nikolai Simiatov a câştigat 3 medalii de aur la schi nordic.

Participarea a fost şi de această dată numeroasă, 1.283 de sportivi din 37 de ţări luând parte la întreceri.

Primele locuri în clasamentul general pe medalii: URSS (22 de medalii, din care 10 de aur); R.D. Germană (23 de medalii, din care 9 de aur); SUA (12 medalii, din care 6 de aur); Austria (7 medalii, din care 3 de aur).

Delegaţia României a fost formată dintr-un număr-record de participanţi, 35, care au concurat la 4 sporturi şi 8 probe, fără a obţine vreun punct. Cele mai bune locuri au fost ocupate de echipa de hochei, locurile 7-8, şi de bobul de 4 persoane (Dragoş Panaitescu, Dorel Cristudor, Sandu Mitrofan, Gheorghe Lixandru), clasat al optulea.

– locurile 7-8 – echipa de hochei pe gheaţă (Elod Antal, Istvan Antal, Dumitru Axinte, Ion Berdilă, Traian Cazacu, Marin Costea, Sandor Gall, Alexandru Hălăucă, Gheorghe Huţan, George Justinian, Doru Moroşan, Bela Nagy, Zoltan Nagy, Valerian Netedu, Constantin Nistor, Adrian Olenici, Marian Pisaru, Mihai Popescu, Laszlo Solyom, Doru Tureanu)

– locul 8 – bob-4: Dragoş Panaitescu, Dorel Cristudor, Sandu Mitrofan, Gheorghe Lixandru

– locul 11 – bob-2: Dragoş Panaitescu, Gheorghe Lixandru

– locul 14 – bob-4: Constantin Iancu, Ion Duminicel, Doru Frâncu, Constantin Obreja

– locul 15 – sanie-2: Ioan Apostol, Cristinel Piciorea

– locul 18 – bob-2: Constantin Iancu, Constantin Obreja

– locul 20 – 10.000 m: Andrei Erdely – patinaj viteză

– locul 20 – sanie: Elena Stan

– locul 21 – sanie: Maria Maioru

– locul 22 – patinaj viteză 5.000 m: Andrei Erdely

– locul 27 – patinaj viteză, 500 m: Vasile Coroş

– locul 30 – patinaj viteză 500 m: Dezideriu Jenei

– locul 31 – patinaj viteză 1.000 m: Vasile Coroş

– locul 33 – patinaj viteză 1.000 m: Dezideriu Jenei.

Sursa: Agerpres

(Daniel Babun)