Înotătorul Avram Iancu, la o lună de zile de la începerea cursei spre Istanbul, prin Marea Neagră

208

Polisportivul Avram Iancu a marcat împlinirea a 30 de zile de la debutul cursei sale înot de-a lungul coastelor Mării Negre, începută la Sulina şi prevăzută să se încheie la Istanbul, bibliotecarul din Petroşani notând miercuri, pe pagina sa de Facebook, că a reuşit să treacă de portul Varna (Bulgaria) şi că se află la jumătatea traseului stabiliţ în lungime de 630 de kilometri.

Din cele 30 de zile, Avram Iancu a fost nevoit să rămână pe mal timp de cinci zile, în principal din cauza vremii nefavorabile şi a valurilor mari. În acest timp, sportivul a parcurs înot 345 de kilometri, dintre care 235 de kilometri pe teritoriul României, iar 110 kilometri pe cel al Bulgariei.

‘Distanţa zilnică parcursă a fost de 11,5 km, raportată la 30 de zile, şi de 13,8 km, raportată la 25 de zile de înot efectiv. Sunt pe la jumătatea traseului’, a scris Avram Iancu pe pagina sa oficială de Facebook.

El a mulţumit şi echipei sale de suporţ care îl însoţeşte de pe mal sau pe mare, în caiac.

Avram Iancu a pornit înoţ pe 2 septembrie, de la Sulina, propunându-şi să străbată un traseu de 630 de kilometri de-a lungul coastei Mării Negre, până la Istanbul. El şi-a început cursa din locul în care s-a aflaţ anul trecuţ la finalul celor 2.860 de kilometri pe care i-a parcurs înoţ în vara lui 2017, pe întreg cursul Dunării.

Sportivul şi-a propus să încheie noul parcurs după aproximativ 45 de zile, în jurul datei de 17 octombrie, cursa fiind dedicată Anului Centenar al Marii Uniri.

‘Doresc ca, de unde s-a terminat o poveste, să începem o alta pentru a reaminti românilor deznădăjduiţi şi pentru a arăta lumii întregi că ADN-ul românesc este puternic’, scria, la debutul cursei, pe site-ul său, Avram Iancu.

Polisportivul din Petroşani este cunoscut pentru performanţele sale prin care a parcurs înot Canalul Mânecii, în august 2016, şi pentru faptul că a înotaţ în vara lui 2017, pe tot traseul fluviului Dunărea, fără să poarte costum de neopren sau labe de înot.