Iarnă ori vară, Asociaţia Sportivă Montana Banat te pune în mişcare! Amatorii de alergare montană sunt invitaţi anul acesta la trei evenimente

Promovarea unui stil de viaţă sănătos şi a frumuseţilor Banatului de Munte – acestea sunt şi în 2024 principalele obiective ale Asociaţiei Sportive Montana Banat! Pentru amatorii alergărilor pe cărări de munte, asociaţia pregăteşte anul acesta trei evenimente de anvergură – unul în iarnă şi două în sezonul estival. Accentul va cădea pe alergarea de anduranţă, dar nu vor lipsi concursurile culinare sau drumeţiile ghidate într-una dintre cele mai frumoase zone ale Banatului.

Detaliază Ovidiu Bistrian, reprezentantul Asociaţiei Sportive Montana Banat:

“Primul eveniment pe care îl avem este Scorilo Winter Trail, care va avea loc în data de 3 martie. Nu va fi doar un concurs de alergare montană, ci și un prilej de a celebra tradiția și gastronomia locală. Desfăşurată  în Poiana Mărului, Scorilo Winter Trail include două curse: una de 5 km, cu o diferență de nivel de 1000 m – practic, un vertical –  şi un trail de 8 km prin Poiana Mărului. Aceste curse sunt deschiderea perfectă pentru iubitorii de adrenalină şi de natură, oferind peisaje de iarnă spectaculoase și provocări pentru fiecare nivel de pregătire.

Pe lângă concursurile noastre de alergare, avem plăcerea să vă anunțăm că vom avea un concurs special de preparare a gulașului. Competitori din întreaga țară, începând cu Baia Mare și terminând cu Timișoara, se vor întrece în arta culinară la Festivalul Gulaşului, demonstrându-şi măiestria în prepararea acestui fel de mâncare tradițională. Concursul va fi jurizat și premiat.

Revenind la concurs, acesta se adresează alergătorilor începând de la 16 ani, iar ca vârstă maximă nu avem nicio limită. Din contră, invităm şi oamenii care nu sunt alergători şi vor doar să vină să facă o plimbare. Ei pot lua startul ca să facă o plimbare de 8 km prin Poiana Mărului, pot admira lacul din trei locuri, de foarte sus. Ar fi o experiență unică și o duminică foarte frumoasă.

E și o promovare a frumuseţilor zonei şi a unui stil de viaţă sănătos. Vrem să facem cunoscut Banatul Montan și mai ales zona Poiana Mărului, fiindcă nu este cunoscută pe cât ar trebui – probabil nici de către locuitorii județului, nu mai vorbesc de oamenii din alte zone. Noi încercăm prin acțiunile noastre să reparăm acest lucru. Probabil că lipsa de infrastructură este unul dintre motivele principale pentru care zona nu este foarte cunoscută, nu este ușor să ajungi  în locurile noastre, dar poate situaţia se va schimba cu timpul.

Va urma un alt eveniment sportiv în luna august – cea de-a treia ediţie a Scorilo Sky Race.  Este o competiție de alergare montană de vară care oferă trasee pentru toate nivelurile de pregătire. Avem și curse, și o drumeție de aproximativ 6 km condusă de un ghid montan. Deci, dacă cineva nu este amator de alergare și vrea doar să vină la o plimbare, este binevenit.

Despre curse, încep prezentarea cu Ţarcu Maraton – un traseu provocator de 44 km şi o diferență de nivel de 2600 m, pentru alergătorii experimentați care caută o provocare serioasă. Cursa pleacă din Poiana Mărului, urcă pe Muntele Mic, coboară Şaua Jigoria, după aceea urcă pe vârful Brusturu, Căleanu, Nedeea și se întoarce înapoi în poiană. Se poate admira până și Retezatul. După aceea urmează Muntele Mic Semimaraton, un traseu de 26 km și 1100 m diferență de nivel – ideal pentru cei care doresc să experimenteze frumusețea alegării montane fără a se angaja într-un maraton. Nici aceasta nu este o cursă ușoară, se pleacă tot din Poiana Mărului este un traseu comun cu maratonul până pe Muntele Mic și până la Şaua Jigoria; de acolo, se coboară pe Şucu până într-un punct de unde se desparte de maraton şi coboară în Poiana Mărului.

După aceea, pe distanţe mai scurte avem crosul La Mesteceni, de 12km și o diferenţă de nivel de de 579 m. Acesta urcă către vârful Zănoaga, se poate admira lacul din trei locuri – și după aceea coboară înapoi în poiană. Avem pentru începători o cursă mai scurtă de 6 km doar prin poiană, pentru cei care vor doar să vină să alerge un pic, să bea o bere și să mănânce un gulaş. Şi, nu în ultimul rând, avem drumeţia ghidată de aproximativ 5-6 km.

De asemenea, suntem în discuții, dar nu este încă stabilit nimic, să facem și cu cei de la Timișoara niște trasee pe lac cu caiacul – dacă se va concretiza, o să publicăm pe site. Duminică, în 1 septembrie, avem ceva inedit – un concurs de biciclete electrice pe un traseu foarte frumos și provocator. Se pleacă din Poiana Mărului, se merge până în Şaua Iepii, Nedeia –  iar din Nedeea se coboară în poiană. Sunt cam 36 km și 1700 m diferență de nivel. Este o cursă foarte frumoasă.

Tot pe 1 septembrie, vom face cu cei de la Gugulan Mountain Bike un tur de lac pe biciclete de vreo 20 km. Deci, acestea vor fi evenimentele noastre în 2024. Aşteptăm amatori de mișcare și de natură din întreaga țară, aşa cum am avut şi în anii trecuţi. Bineînțeles, toate acestea n-ar fi fost posibile fără sponsorul nostru principal, Decathlon, alături de Scarpa si Ro Bike Valley. Ei au fost alături de noi şi ne susţin de la prima competiţie. De asemenea, ne bucurăm foarte tare să avem sprijinul Radio Reşiţa ca  partener media pentru promovarea Banatului Montan și a concursurilor noastre.”  

Cele mai citite

Related Articles