Hercules Maraton – mai mult decât sport. Ediţia din 2023 a avut 500 de câştigători!

Străbaterea în alergare a zeci de kilometri pe poteci de munte, cu diferenţe de nivel considerabile, e un efort cu adevărat demn de muncile legendarului Hercule. Şi totuşi, o mulţime de concurenţi care împărtăşesc aceeaşi pasiune au curajul să răspundă în fiecare an provocării lansate de organizatorii tradiţionalei competiţii Hercules Maraton.


Ajuns la cea de-a 12-a ediţie, îndrăgitul concurs desfăşurat sâmbătă, 14 octombrie, a reunit la start aproape 500 de alergători – un nou record al competiţiei. Iar Hercules Maraton 2023 i-a primit pe toţi cu vreme bună, voluntari veseli şi o organizare ireproşabilă.


Ca de obicei, participanţii au avut de ales între maraton şi semimaraton. La ambele probe s-a plecat în grup – iar sita a cernut apoi ore bune. Iată cele două starturi, date de cunoscutul alpinist Horia Colibăşanu – un vechi prieten al echipei Hercules Maraton.

La final, cei mai rapizi alergători s-au ales cu laurii – dar şi ultimul sosit a avut parte de aceleaşi aplauze călduroase. Pentru că evenimentul de pe Valea Cernei nu mai e de mult doar o întrecere sportivă: Hercules Maraton a devenit în timp o competiţie a prieteniei – iar distanţele nu-i despart, ci îi apropie pe concurenţii veniţi de pretutindeni.

Am văzut finaluri “la fotografie”, dar şi alegători care au trecut zâmbind, la braţ, linia de sosire. Iar cel mai preţios trofeu a fost o mică medalie de lemn cu inscripţia FINISHER. Un concurs greu şi frumos, au spus la final alergătorii lui Hercule. Primul care a trecut linia de sosire a fost Andrei Ţale, câştigătorul semimaratonului la masculin:

“Ce mi se pare aici frumos este o combinație de “ingrediente”, cu zona asta conservată, cu organizarea deosebită, cu voluntarii foarte inimoși – și mă bucur că vin aproape în fiecare an aici chiar dacă sunt mulți kilometri până la voi. Nu m-am oprit la niciun check-point, nici pentru apă. Nu am numărat participările, probabil e a zecea oară când vin la acest concurs. Când ești primul nu ai idee cât de departe e următorul, trebuie să dai totul, pentru că nu ştii la cât timp e cel în spatele tău. Am plecat destul de tare de la început, ceea ce nu îmi stă în fire, dar am reușit să o țin până la final, mă bucur foarte mult. M-am simțit bine, totul a fost super.”

“Nu sunt pentru prima oară aici, e al șaselea concurs. În ultimii trei ani am făcut maratonul, iar acum am zis să revin și la semimaraton. Am și uitat cât e de tehnică această cursă. În ultima perioadă am făcut doar trasee lungi, aşa că nu mi s a părut așa de greu. Semimaratonul nu e neapărat mai ușor, e mai intens, dar se termină mai repede. Traseul e spectaculos, îl știu de mult, pentru că aici am făcut primul meu semimaraton montan acum șase ani.Organizarea este impecabilă de șase ani la rând”, a spus Raluca Burtea, câştigătoarea semimaratonului feminin.

“Sunt din Cluj-Napoca, de fapt stau în Cluj, dar sunt născut în Munţii Rodnei. Maratonul acesta a fost super mi-am adus aminte de primul meu maraton montan, care a fost acum șase ani în Apuseni. Zona peisagistică de aici e foarte similară cu Apusenii şi cumva a fost un sentiment aparte. Sunt aici pentru prima oară, traseul e super-frumos, solicitant în unele locuri, dar alergabil. Mi-a plăcut, voi mai veni”, a declarat Cătălin Şorecău, numărul unu la maraton.

Rezultatele complete se găsesc aici:

Epilogul evenimentului sportiv a avut loc sâmbătă seara în staţiunea Băile Herculane, pe terasa Cazinoului. În aplauzele colegilor de concurs, laureaţii au fost răsplătiţi cu medalii, diplome şi diverse alte premii oferite de organizatori.

De menţionat că Hercules Maraton a programat şi anul acesta o competiţie pentru cei mici – întrecere la startul căreia s-au aliniat aproximativ 60 de copii.


Hercules Maraton a fost organizat, ca în fiecare an, de Clubul Sportiv Alternative Timişoara, cu sprijinul unui mare număr de parteneri şi sponsori. Radio Reşiţa a fost partener media al evenimentului. La buna desfăşurare a competiţiei au pus umărul o mulţime de voluntari inimoşi, care şi-au primit şi ei porţia de aplauze la final. Felicitări tuturor! Hercules Maraton – povestea merge mai departe!

Cele mai citite

Related Articles