Herculane CLIMBING 2017 este… OPEN pe Valea Cernei!

UPDATE:

În staţiunea Băile Herculane au început astăzi întrecerile din cadrul Festivalului HERCULANE CLIMBING OPEN 2017, la care participă căţărători montani din România, dar şi din Germania, Austria, Italia, Serbia, Bulgaria. În Parcul Central este amenajat standul organizatorilor – Asociaţia ALTERNATIVE din Timişoara, cu sprijinul Sălii de căţărare ONE MOVE din municipiul de pe Bega – unde se pot face încă înscrieri.

„Ne bucurăm că suntem în centrul oraşului, ne vede lumea şi ne simţim şi noi bine aici! Avem vreme bună şi pentru căţărat se pare că ambele zile vor fi foarte bune! Am ales luna septembrie pentru că e destul de stabilă vremea acuma şi e potrivită pentru faleza unde sunt traseele. Se numeşte Surplombă, e o zonă relativ veche, pe care noi acum am renovat-o şi toate trraseele sunt la standarde şi potrivite inclusiv pentru cei foarte începători, sunt cam zece trasee pentru aproape oricine începe să se caţere şi avem trasee care nu au fost făcute încă şi sunt foarte grele, de nivel internaţional! În aceeaşi zonă acum sunt cam 50 de trasee şi sunt de toate nivelele!”, ne-a declarat Adrian Margea – organizatorul manifestării.

Participanţii trec pe la standul pentru înscrieri, apoi se deplasează în Surplombă, la peretele de escaladă! „Pe site s-au înscris aproximativ 120 de participanţi.la faţa locului avem şi mai mulţi, ne aşteptăm la 150  care se vor înscrie practic şi pe lângă aceştia tot timpul au fost prieteni, colegi care au venit împreună! Majoritatea participanţilor sunt din România, evident, dar avem şi din Germania, Austria, Italia, vecinii noştri din Serbia, din Bulgaria au venit… e destul de multă lume!”, ne precizează Adrian Margea.

În apropierea Chioşcului pentru Fanfară din Parcul Central al staţiunii de pe Valea Cernei sunt amenajate şi standuri cu echipament sportiv, specifice escaladei. „E unul dintre partenerii noştri din acest an, un brand de renume mondial ne susţine şi sunt papuci de căţărat care pot fi testaţi de participanţii la festival şi mai aşteptăm încă un partener al nostru din Oradea şi ne bucură acest parteneriat începând cu anul acesta!”

Printre participanţii la această ediţie a festivalului este Ioana Ciucanu din Timişoara, care s-a înscris pentru prima dată în calitate de concurent : „Ne simţim foarte bine, acum ne pregătim să mergem la concurs, anul acesta vom avea, se pare, foarte multă lume, mulţi oameni înscrişi… Va fi un eveniment frumos! Ca şi concurent nu am mai participat, am mai luat parte, am văzut cum se desfăşoară, dar e primul an în care concurez! Venim destul de des în zona asta, este o zonă dezvoltată, cu foarte multe trasee, una dintre cele mai amri din ţară pentru escaladă! Sunt şi trasee mai grele, sunt şi trasee mai uşoare, fiecare face ce poate! O să încep cu ceva uşor pentru încălzire şi apoi, în funcţie de cum mă simt, o să văd dacă merg mai departe cu trasee mai grele!Sper să-mi depăşesc limitele şi să fac trasee cât mai multe şi cât mai grele!”

Paul-Sever SMADU

————————————————————

La Băile Herculane se va desfăşura la finalul acestei săptămâni Festivalul Internaţional de căţărare. Este vorba despre cea de a 16-a ediţie, pentru care s-au înscris un număr record de participanţi.

Reprezentantul clubului organizator Alternative Timişoara, Adrian Margea a afirmat:

”Noi considerăm acest eveniment ca fiind un Festival, pentru că avem de la an la an tot mai multă lume. Ne axăm mai puțin pe partea de competiție, ci mai mult pe deschiderea de trasee noi. Este pur și simplu o întâlnire a cățărătorilor din România în special, ce are loc într-o zonă foarte frumoasă, potrivită pentru escaladă, așa cum este Valea Cernei. Facem asta de 16 ani și tot mai multă lume vine la această întâlnire.”

S-au înscris până acum peste 100 de participanţi din: România, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Germania şi Italia. Înscrierile se mai fac și la fața locului, în ziua concursului.

Există trasee ușoare pentru începători, până la trasee dificile de nivel internațional.

“Evenimentul e conceput pentru cei care au mai făcut asta, dar e nevoie de ceva experiență înainte de a te aventura pe stânci. Participanți trebuie să aibă echipament personal: ham, dispozitiv de asigurat și coardă, încălțăminte de cățărat și partener pentru susținere, a mai spus Adrian Mergea.

Festivalul Internaţional de căţărare se va desfăşura vineri, 15 şi sâmbătă, 16 septembrie pe Valea Cernei.

Prima întâlnire este programată joi seara, la Camping Flora, unde se mai fac înscrieri. Vineri și sâmbătă, organizatorii se vor afla și în Parcul central, în zona foișorului.

Organizatorul principal este Clubul Alternative Timișoara, susținut de Sala de cățărat One Move din Timișoara, voluntari din toată țara.

sursa foto:Herculane Climbing Open

Cristina Corocan