Grupă accesibilă pentru tricolori, în preliminariile EURO 2024

S-au stabilit cele zece grupe de calificare pentru Campionatul European de fotbal din 2024. Tragerea la sorţi a avut loc duminică, 9 octombrie, la Frankfurt, în Germania – țara gazdă a turneului final de peste doi ani.


Au fost formate 7 grupe de câte 5 echipe și 3 grupe de câte 6. Urnele valorice au fost realizate în baza ierarhiei Ligii Națiunilor, sezonul 2022/23.
România a fost inclusă în grupa I, în care va avea ca adversare naţionalele din Elveţia, Israel, Kosovo, Belarus şi Andorra.

Federaţia Română de Fotbal a realizat pe site-ul oficial şi o prezentare a echipelor cu care se vor bate tricolorii:


ELVEȚIA
• Câștigătoare cu Spania și Portugalia în grupa de Ligii Națiunilor în acest an, calificată la Mondialul 2022 și prezentă în sferturile de finală la ultimul EURO, ediția 2020
• Pregătită de Murat Yakin, are la dispoziție jucători extrem de valoroși provenind atât din campionatul intern, cât și din Bundesliga, Premier League, Ligue 1 și Serie A
• România a întâlnit Elveția la EURO 2016, rezultat 1-1, în meciul doi din grupa în care au mai jucat Franța și Albania.
ISRAEL
• Națională cu care am remizat în martie, 2-2 în deplasare, după ce am condus cu 2-0, la al doilea meci al lui Edward Iordănescu pe banca naționalei.
• Am jucat de 23 de ori în istorie contra Israelului, reușind 12 victorii, 6 remize și numai 5 înfrângeri, în partide amicale și oficiale
• Campioana Maccabi Haifa joacă în grupele Ligii Campionilor, în vreme ce Hapoel Beerscheba a eliminat în acest sezon al cupelor europene pe Universitatea Craiova
KOSOVO
• Națională pregătită de francezul Alain Giresse, împotriva căreia România nu a disputat vreo partidă până acum, amicală sau oficială
• O echipă construită pe fotbaliști care activează peste hotare, în Franța, Italia, Germania, Turcia, Spania sau Olanda, cu EURO 2020 fiind primul turneu final european pentru care au concurat în calificări, după declararea independenței statului Kosovo.
• A terminat pe locul 2 grupa de Liga Națiunilor din acest an, sub Grecia, dar peste Irlanda de Nord și Cipru.
BELARUS
• De 5 ori am jucat împotriva Belarusului, fără să pierdem vreodată. Tricolorii au cumulat 3 victorii și 2 remize împotriva aceste naționale, în partide oficiale și amicale.
• Stranierii activează în campionatele din Polonia, Rusia, Kazahstan ori Cipru, iar grupa de Liga Națiunilor din acest an au terminat-o pe ultimul loc, retrogradând, sub Kazahstan, Slovacia și Azerbaidjan.
• Belarus nu s-a calificat vreodată la un turneu final, european sau mondial, iar în preliminariile EURO 2020 au terminat pe locul 4 din 5 în grupă, depășind doar Estonia.
ANDORRA
• Reprezentativă care se bazează preponderent pe fotbaliști din campionatul intern și din eșaloanele inferioare din Spania, a câștigat 8 puncte din 6 meciuri în Liga Națiunilor în grupa cu Letonia, Moldova și Liechtenstein.
• De patru ori am jucat cu Andorra și de fiecare dată am câștigat, toate meciuri oficiale, în preliminarii de Mondial, disputate în 2004-2005 și 2012-2013.
• Koldo Alvarez este din 2010 selecționer al primei reprezentative din Andorra, fostul portar fiind unul din cei mai longevivi tehnicieni pe banca naționalelor din Europa.

Meciurile din preliminarii se vor disputa în perioada martie – noiembrie 2023. Se califică la Euro primele două clasate din fiecare grupă. Alte trei reprezentative îşi vor câştiga locul la turneul final în urma playoff-urilor Nations League, în martie 2024.
Celelalte grupe ale preliminariilor:
GRUPA A: Spania, Scoția, Norvegia, Georgia, Cipru
GRUPA B: Țările de Jos, Franța, Irlanda, Grecia, Gibraltar
GRUPA C: Italia, Anglia, Ucraina, Macedonia de Nord, Malta
GRUPA D: Croația, Țara Galilor, Armenia, Turcia, Letonia
GRUPA E: Polonia, Cehia, Albania, Insulele Feroe, Moldova
GRUPA F: Belgia, Austria, Suedia, Azerbaidjan, Estonia
GRUPA G: Ungaria, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Lituania
GRUPA H: Danemarca, Finlanda, Slovenia, Kazahstan, Irlanda de Nord, San Marino
GRUPA J: Portugalia, Bosnia-Herțegovina, Islanda, Luxemburg, Slovacia, Liechtenstein

sursa foto: FRF

De același autor

Related Articles