Gimnastică: Andreea Răducan, cu regret, despre aurul olimpic ce i-a fost retras la Sydney

Fosta gimnastă Andreea Răducan a afirmat în cadrul podcastului “Drumul către Medalii” că ar fi mulţumită dacă i-ar fi recunoscută medalia de aur cucerită în 2000 la Jocurile Olimpice de la Sydney.

Andreea Răducan câştigase atunci aurul la individual compus – dar titlul  i-a fost retras după terminarea concursului, când Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat că românca a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, substanţă interzisă la vremea respectivă.

În aceste condiţii, medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit medalia de argint, iar Liu Xuan (China) a primit bronzul. Gimnastele tricolore au declarat deschis că medalia de aur la individual compus îi aparţine de drept Andreei şi au intenţionat să refuze medaliile noi în semn de protest. Au decis, însă, să accepte noul clasament, cu scopul de a îmbunătăţi clasificarea întregii delegaţii româneşti.

“Eu, o dată în plus, spun că n-am de ce să nu consider acea medalie. Sigur, cu tot respectul pentru toţi oamenii implicaţi, colegele mele, este o medalie pentru care ştiu cât am muncit, pe care ştiu că am câştigat-o şi indiferent de deciziile pe care le pot lua unii sau alţii, care nu au curaj să spună că şi ei pot greşi, că şi despre asta este vorba, Comitetul Internaţional Olimpic şi la momentul respectiv a recunoscut, ştiind că nu este vina mea, dar că sunt nişte reguli pe care, în paranteze aş spune eu, ar fi bine ca şi dumnealor să le respecte. Şi simt că este o medalie care îmi aparţine, egal că o am sau nu fizic, e un titlu pentru care am muncit enorm. Cred că nu medalia neapărat fizic m-ar mulţumi, ci a se recunoaşte faptul că ea este a mea”, a afirmat Răducan, citată de Agerpres.

Andreea Răducan a fost inclusă în 2018 în International Gymnastics Hall of Fame, fiind al unsprezecelea reprezentant al României, după Nadia Comăneci (1993), Bela Karolyi (1997), Ecaterina Szabo (2000), Teodora Ungureanu (2001), Daniela Silivaş (2002), Simona Amânar (2007), Octavian Bellu (2009), Lavinia Miloşovici (2011), Gina Gogean (2013), Aurelia Dobre (2016).

foto: Agerpres

Cele mai citite

Related Articles