Francisc Vaştag pune iar umărul la redresarea boxului românesc!

Intrat într-un con de umbră în ultimii ani, boxul românesc are nevoie de profesionişti pentru a reveni acolo unde a fost odinioară. Iar redresarea ar putea începe chiar acum, odată cu revenirea reşiţeanului Francisc Vaştag la federaţia de profil, în funcţia de supervizor al loturilor naţionale. Reactivarea fostului mare campion reprezintă un real câştig pentru boxul din România, a apreciat Marian Simion, un alt nume mare al sportului cu mănuşi.

„E un mare câștig pentru boxul românesc. Feri știe mult box, iar cei care se pregătesc acum cu el vor avea enorm de multe de învățat. Eu cred că el, cu fratele meu, Dorel care este și el antrenor, ar putea readuce boxul românesc acolo unde-i este locul pentru ca la Jocurile Olimpice din 2024 să putem vorbi și noi de boxeri valoroși care să ne reprezinte la Paris”, a precizat Marian Simion, citat de Prosport.

Francisc Vaştag, cel mai bun boxer amator care a luptat vreodată sub tricolor, a realizat performanțe unice în concursurile internaționale oficiale încă din perioada junioratului. A fost campion european de juniori la Broendby, în 1987,  și mondial la Havana, în 1988. A câștigat 3 medalii de aur la Campionatele Mondiale de seniori: Moscova (1989), Tampere (1993) și Berlin (1996) și una de bronz la Sydney (1991). A fost dublu campion european, la Bursa (1993) și Vejle (1995). A ocupat locul I la Cupa Mondială de la Bangkok (1994), locul I la Jocurile Bunăvoinței de la Seattle (1990) și a fost de 7 ori câștigator al „Centurii de Aur”, câștigand multe alte turnee interne și internaționale. În anul 2000, a fost numit pentru prima oară antrenor al lotului național de box, unde a activat până la sfârșitului anului 2002, pentru ca la începutul anului 2005 să fie readus la lot ca antrenor coordonator.

În vârstă de 53 de ani, Feri Vaştag revine acum la comandă, pentru a îndruma tinerele talente ale boxului românesc pe calea către marea performanţă. Loturile naţionale au efectuat deja anul acesta un prim cantonament: la Bascov, tricolorii coordonaţi de Francisc Vaştag şi Dorel Simion s-au pregătit alături de sportivii din Republica Moldova, antrenati de Petru Caduc.

Cele mai citite

Related Articles