Spectacol şi adrenalină în Valea Domanului! Piloţii prezenţi la startul Cupei Reşiţa – cea de-a 4-a etapă a Campionatului Naţional de Automobilism Viteză în Coastă – au intrat astăzi în focul competiţiei. Programul primei zile a inclus antrenamente libere şi cronometrate, dar şi concursul diviziei secunde CNVC2. A fost o zi de acomodare pentru specialiştii traseelor de coastă.  Octavian Ciovică, unul dintre favoriţii la titlu din acest an, s-a arătat încântat de atmosfera din Valea Domanului:

„Vin aici din 2007, e o plăcere pentru mine să revin, pentru că e un traseu care îmi place foarte mult. E şi un loc care îmi place foarte mult, cu nişte oameni extraordinari, iar organizarea e impecabilă. Pentru mine, miza este titlul de campion naţional absolut, progresul meu de la etapă la etapă este evident. Ce să spun, mai urmează patru etape grele, mai ales din punct de vedere psihic, miza podiumului e grea. Traseul din Valea Domanului mă dezavantajează din punctul de vedere al materialului de concurs, al autoturismului, pentru că maşina mea nu prinde viteză atât de mare. E un traseu rapid, se rulează la nişte viteze incredibile. Aici, la Reşiţa, este un centru al motorsportului, oameni educaţi în această privinţă, şi cred că este traseul cu cei mai mulţi spectatori din campionat”, a declarat Octavian Ciovică.

Octavian Ciovică
Alex Mirea

Unul dintre principalii săi adversari este anul acesta Alex Mirea, care s-a arătat onorat să concureze pe un traseu de mare tradiţie, în faţa unui public care cunoaşte şi iubeşte sportul cu motor.

„De fiecare dată e o plăcere să ajung la Reşiţa, oamenii sunt cu totul diferiţi faţă de celelalte locuri unde au loc etape de campionat. E clar că pasiunea, istoria Reşiţei şi a Văii Domanului îşi pune amprenta asupra concursurilor de viteză în coastă. Traseul e uşor mai vălurit decât în anii trecuţi, dar nu e o problemă, se poate desfăşura etapa în condiţii normale. Ca plan, îmi doresc o clasare pe podium, nu pot să afirm că mă bat pentru prima poziţie, pentru că urmează să schimb maşina de concurs, şi am ca principal obiectiv să plec acasă cu maşina întreagă. Ne aşteaptă un weekend interesant, sper să fie un top 3 pentru mine”, a declarat Alex Mirea.

Deşi n-a intrat în competiţie anul acesta, campionul reşiţean Lucien Hora şi-a adus aportul la organizare, alături de colegii şi prietenii de la CB Rally Vest.

„Ca întotdeauna, Reşiţa e aşa cum trebuie să fie, la superlativ. Organizarea, din punctul meu de vedere, e foarte bună, piloţi sunt destui, dar puteau să fie mai mulţi dintre colegii noştri. Unora li se pare Reşiţa departe – sau se tem, pentru că e o coastă rapidă. În rest, vremea ţine cu noi, publicul are voie să vină anul acesta la traseu, iar acest lucru e benefic, lumea încurajează piloţii”, a spus Lucien Hora.

Lucien Hora
Claudiu Ciucă

Printre cei care au ţinut să concureze în Valea Domanului se află şi reşiţeanul Claudiu Ciucă. Pentru el, etapa reşiţeană e singura la care participă în actualul sezon.

„După un an de zile de pauză, văd că maşina dă semne de oboseală, am avut probleme tehnice la primul start. Sunt fără miză în acest concurs, sunt concurent one-event, adică merg doar la Reşiţa, din păcate. Sper ca pe anul viitor să strângem un buget, ca să merg tot csmpionatul. Atmosfera e fantastică, ţinând cont că etapa este organizată de Bogdan Cuzma, de CB Rally Vest. Ţin să-i mulţumesc, pentru că el m-a ajutat să iau startul acum, a insistat să vin la coastă, ca să fiu poate pe podium, sau măcar printre oamenii ăştia faini”, a spus Claudiu Ciucă.

Ovidiu Zaberca, un alt pilot reşiţean binecunoscut şi îndrăgit de fanii motorsportului de la noi, a fost de această dată prezent în calitate de instructor, pentru a da o mână de ajutor unor colegi şi prieteni.

„Sunt aici în calitate de instructor, ceea ce fac de câţiva ani în campionatul naţional de viteză în coastă. Sincer, e etapa mea de casă, mi-e dragă. Au mai apărut nişte denivelări pe traseu, dar cu maşina asta cu care merge Matei Voicu, pe care îl ajut, nu ar trebui să avem probleme. Este o maşină de raliu, care trece peste denivelări fără nicio problemă. Cealaltă maşină, a lui Theodoros Perimenis, e un pic mai pretenţioasă, mai dedicată curselor de viteză în coastă, trebuie mai multă atenţie. Traseul e deosebit de periculos şi de rapid, are foarte multe viraje de mers „blană”, adică fără să ridici, dar în acelaşi timp trebuie aşteptat. Mulţi piloţi, pentru că vor să meargă tare, virează un pic prea devreme, asta e cea mai mare problemă.”

Ovidiu Zaberca, Matei Voicu

„Nu e prima oară când vin la Reşiţa, dar e prima dată când concurez aici. Traseul mi se pare destul de complicat, greu să mergi tare. Contează foarte mult cât curaj ai pe viraje. Avându-l pe Zabi (Ovidiu Zaberca) lângă mine, sigur o să-mi fie mult mai uşor decât pe cont propriu”, a declarat tânărul pilot Matei Voicu.

La finalul primei zile, cel mai bun timp cronometrat a fost înregistrat de Alexandru Mirea, care a trecut linia de sosire în 2:09,838. Octavian Ciovică a oprit cronometrul la 2:11,828, iar Silviu Dumitrescu a încheiat cea mai bună urcare în 2:12,885. Mâine, maratonul auto va începe la ora 9.00, iar startul manşelor oficiale se va da în jurul orei 13.00.