Gabriel Burtanete şi-a reconfirmat calităţile, reuşind să-şi adjudece medalia de aur la sărituri în cadrul Campionatelor Europene de gimnastică artistică pentru juniori desfăşurate la Mersin, în Turcia. Pentru Gabriel s-a auzit imnul României, iar tricolorul a fost arborat cel mai sus la festivitatea de premiere!

Valorosul sportiv care se pregăteşte în centrul national olimpic de juniori de la Reşiţa s-a impus în finală cu 14,283, după sărituri de 14,266 şi 14,300. Locul doi a fost ocupat de ucraineanul Ilia Kovtun, cu 14,033, iar podiumul a fost completat de turcul Bora Tarhan, cu 14,016. De remarcat că locul patru la sărituri i-a revenit lui Robert Burtanete, fratele noului campion, cu 13,899. Gemenii Gabriel şi Robert Burtanete avuseseră şi cele mai bune medii în calificări. Sunt performanţe deosebite, apreciază tehnicianul reşiţean Robert Bălan, membru în colectivul tehnic al centrului naţional din urbea de pe Bârzava.

„Un an complicat, dar finalul lui ne aduce bucurie, pe de o parte, pentru că sunt convins că o jumătate din noi se bucură, iar cealaltă jumătate este destul de tristă, deoarece au fost câteva medalii pe care le-am pierdut la mustaţă. Sunt trei locuri patru, şi e destul de ciudat sentimentul când eşti atât de aproape de medalie. Dar acesta este concursul, când se trage linie medaliaţii sunt felicitaţi, iar cei care au pierdut trebuie să vadă unde au greşit şi ce se poate reface pe parcurs. La sărituri, unde am intrat în finală cu prima şi cu a doua notă, Gabriel Burtanete a ieşit campion european, iar fratele său Robert a obţinut doar locul patru, din păcate. La inele, Gabi a ocupat locul patru, iar Robert, la o mică greşeală la paralele, a obţinut al optulea rezultat. De asemenea, echipa României a obţinut tot un loc patru, foarte aproape de medalii. Cred că dacă eram în formulă completă şi puteam participa cu toţi sportivii pe care i-am pregătit, lucrurile stăteau un pic diferit. Dar important este că s-a obţinut o medalie foarte strălucitoare. Au viitorul în faţă, atât cei doi fraţi, cât şi ceilalţi componenţi ai echipei. Pe această cale, vreau să le mulţumesc că au dat tot ce se putea da la ora actuală, au trecut peste toate accidentările şi problemele, una peste alta, n-ai cum să nu fii mulţumit”, a declarat profesorul Robert Bălan.


De remarcat că Gabriel Burtanete şi-a reconfirmat cu acest prilej supremaţia la sărituri, el fiind medaliat cu aur şi la Campionatul Mondial de juniori desfăşurat anul trecut la Gyor, în Ungaria.

Echipa de juniori a României a fost însoţită în Turcia de antrenorul coordonator Adrian Meleancă şi colegul Cornel Burduhosu. În cadrul centrului naţional olimpic de la Reşiţa mai activează antrenorii Robert Bălan şi Ermil Popescu, iar colectivul tehnic e completat de experimentatul cuplu Dan şi Elena Grecu.

Foto, video: facebook