[FOTO-AUDIO] Şahiştii cărăşeni au sărbătorit în devans Ziua Naţională

Şahiştii cărăşeni au celebrat mai devreme Ziua Naţională a României. 25 de jucători cu vârste de la 6 la 80 de ani s-au aliniat la startul Cupei 1 Decembrie, concurs devenit deja tradiţie la Reşiţa. În deschiderea evenimentului sportiv desfăşurat la Polivalentă, şahiştii patrioţi au ascultat imnul naţional, după care s-a dat startul primei runde. O prezenţă mulţumitoare, a apreciat preşedintele Asociaţiei Judeţene de profil, Mihai Bolintiş.

“Este o competiție amicală, în primul rând, este o competiție de suflet, menită să celebreze momentul magic de la 1 Decembrie 1918 – acea definitivare a procesului de unificare a tuturor românilor. Și dorim să nu uite nici tinerele generații; avem datoria să-i învăţăm nu doar șah, trebuie să-i învățăm și istoria acestor meleaguri.
Ne bucură faptul că avem, iată, un număr destul de mare de jucători, deși se apropie un weekend prelungit și mulți deja au plecat. Ne bucură faptul că sunt și vârstnici, și copii. Ne bucură faptul că avem și jucători clasificați, dar și jucători amatori. Asta înseamnă că, practic, orice jucător care dorea să vină să joace și a putut să fie prezent la această competiție. Sperăm ca spiritul de fair-play să domine în continuare, așa cum a fost la toate edițiile de până acum.
Pentru efortul pe care îl depun șahiștii, Asociația Județeană de Șah Caraș-Severin îi răsplăteşte cu premii în cupe, medalii și diplome. Sunt multe cupe și medalii puse în joc, pentru că avem mulți copii talentați și încercăm să-i stimulăm. Încercăm, pe de altă parte, să nu uităm nici de generația vârstnică, pentru că avem şi mulți jucători de peste 60 de ani.
Important este că această dragoste pentru șah, acest microb, rămâne până la cele mai înaintate vârste. Și astăzi am avut ocazia să-l celebrăm şi să-i oferim o plachetă de onoare domnului Marin Crăciun, care a împlinit 80 de ani – din care peste 60 la tabla de joc. Sperăm să meargă până la 100.
Programul din acest an, minivacanţa cu miercuri, joi și vineri zile libere pentru angajații instituțiilor bugetare, ne-a determinat să schimbăm calendarul competiţiilor din această săptămână. Programul normal – care prevedea la 30 noiembrie Memorialul Bicasz și pe 1 decembrie Cupa 1 Decembrie – a fost oarecum inversat. Am devansat cu două zile Cupa 1 Decembrie, pentru ca toți șahiștii să aibă ulterior un weekend prelungit până duminică seara”
, a precizat Mihai Bolintiş.

Cei mai tineri şahişti s-au arătat încântaţi de concurs, iar unii dintre ei au ţinut chiar să marcheze momentul istoric îmbrăcaţi în costume populare.

Marin Crăciun

La finele celor 7 runde, locul I şi Cupa 1 Decembrie i-au revenit veteranului Mihai Bolintiş. Podiumul competiţiei a fost completat de Cristian Tamaş şi Alexandru Korcsek.

Cele mai citite

Related Articles