[FOTO-AUDIO] Şah… transfrontalier, în Voivodina! Şahiştii din Râtişor şi cei din Caraş-Severin s-au înfruntat amical la “Cupa Unirii”

Tinerii şahişti cărăşeni şi-au făcut noi prieteni în Voivodina! Juniorii din Caraş-Severin au răspuns invitaţiei lansate de şahiştii clubului Unirea din localitatea Râtişor – acolo unde trăieşte o importantă comunitate românească. 13 reprezentanţi ai Caraş-Severinului şi peste 25 de jucători ai gazdelor au participat la Cupa Unirii, eveniment sportiv ce a marcat şi începutul unei colaborări sportive pe care ambele părţi îşi doresc să o dezvolte în viitor. Un turneu amical, care a trezit însă ambiţii mari. Opinii, la final:

La final, concluziile au fost formulate de preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah, Mihai Bolintiş:

“O acțiune extrem de reușită și mă bucură că atât partea din Voivodina, cât și partea din Caraș-Severin – Clubul Unirea Râtișor și Asociația Județeană de Şah Caraș-Severin – s-au străduit să iasă o acțiune bună. Am avut o participare foarte, foarte numeroasă, peste 40 de jucători la cele două secțiuni, masculin și feminin, și partide foarte disputate, unele chiar de un înalt nivel tehnic. Şi gazdele au avut jucători de valoare și au dat o replică foarte bună juniorilor noștri de top. Din păcate, ne-au furat locul întâi, la care speram, dar vor mai fi competiții în comun și vom avea șansa să ne luăm revanșa.

Admir faptul că s-a implicat un număr mare de oameni, nu doar domnii Pau Voina și Ștefan Cotârlă, ci și alți membri ai comunității, membri ai Clubului Unirea Rătișor. Asta s-a văzut în faptul că atât partea tehnică, unde au fost patru arbitri, cât și partea strict organizatorică au fost impecabile. Am avut posibilitatea cu această ocazie să stabilesc contacte și cu Excelența Sa, Consulul României în Voivodina, și cu președintele Federației de Șah din Voievodina.
 
 Sperăm că vom organiza și alte competiții comune în viitor. Ne dorim să aducem cât mai mulți șahiști sârbi la competițiile din Caraș-Severin. Ne gândim în primul rând la Memorialul Bușu, care este competiția etalon, dar și la alte competiții pe care le avem, pentru că distanța nu este foarte mare și mai ales la competițiile de sfârșit de săptămână pot să participe mulți jucători. Acesta este rolul nostru, de a stabili contacte și de a facilita organizarea de competiții și de întâlniri ale șahiștilor. Sunt bucuros de evoluția foarte bună a șahiștilor noștri. Şi Korcsek, şi Tamaș, şi Stângu, şi Văduva au avut evoluții foarte bune, au fost în lupta pentru locul întâi în clasamentul absolut. Vor obține și locuri pe podium la categoriile de vârstă. La nivelul categoriilor mai mici de vârstă,  Grecu Bogdan şi Turi Patrick au avut niște evoluții bune. La fete, Popovici Ana Maria Iulia a realizat 5 puncte din 7 și a urcat  pe podium.

Deci nu a fost o participare de complezență, nu s-a venit în excursie, a fost  multă seriozitate, multă ardoare. Copiii noștri au dorit să arate că au învățat şah. Atmosfera a fost deosebită, pe lângă fair-play-ul desăvârșit al jucătorilor. Căldura cu care ne-au întâmpinat gazdele am resimțit-o pe durata întregii competiții”, a spus Mihai Bolintiş.

Despre istoria şi performanţele clubului de şah Unirea Râtişor a vorbit preşedintele Pau Voina.

“Clubul s-a înființat în 1987 și am avut succese bune la competiţii organizate și în România, și în Ungaria și în Serbia. În România avem relații foarte strânse cu Clubul Municipal din Alba Iulia şi cu cel din Cugir. Şi la Sebeș am fost.  Acum, de ziua Unirii Principatelor, o să venim probabil la Reșița, unde am fost invitaţi. Acesta a fost primul duel cu șahiștii din județul Caraș-Severin”, a precizat Pau Voina.

Colaborarea dintre şahistii din Râtişor şi cei din Caras-Severin va continua, e convins Stefan Cotârlă, unul dintre promotorii şahului din Voivodina.

“Cred că astfel de turnee trebuie organizate și în viitor. Ați văzut câți copii am reușit să adunăm împreună – și copii din Serbia, și din România. Așteptăm să venim la un turneu în România. La Reșița se va organiza un turneu, o să ne dăm silința să venim cu copiii acolo și cred că aceste tipuri de turnee trebuie și în viitor organizate, nu numai  între, să zicem, un sat din comuna Vârşeţ  și satele care-s în apropierea frontierei  dintre Serbia și România. Trebuie să le facem şi pe plan național. Avem idei foarte multe. Există șahiști, colegii noștri de pe teritoriile României și Serbiei, care doresc să colaboreze și cred că în viitor o să fie mult mai multe turnee.”

Prezent la Cupa Unirii de la Râtişor, Consulul general al României la Vârşeţ, Gheorghe Dinu, a lăudat implicarea etnicilor români în viaţa comunităţii din regiune. Românii formează cea mai activă minoritate din Voivodina, a spus diplomatul român.Participarea cărăşenilor la turneul din Voivodina a fost posibilă graţie sprijinului generos oferit de Aurel Văduva, un constant susţinător al şahiştilor din Caraş-Severin. Mâine, jucătorii din Voivodina vor fi oaspeţii cărăşenilor la Cupa Unirii de la Reşiţa. Competiţia va avea loc de la ora 17.00, în sala de şah din Polivalentă.

De același autor

Related Articles