[FOTO-AUDIO] Municipiul Reşiţa e capitala şahului şcolar! Campionii de la gimnaziu se întrec pentru medaliile naţionale

Municipiul Reşiţa găzduieşte în acest weekend faza naţională a Olimpiadei Sportului Şcolar la şah pentru elevi de gimnaziu. Campionii judeţeni din întreaga ţară s-au aliniat la startul competiţiei găzduite de sala de sport a Liceului Teoretic Traian Vuia. Responsabilitatea organizării finalei pe ţară a revenit Inspectoratului Şcolar din Caraş Severin, care are alături administraţia publică locală şi Asociaţia Judeţeană de Şah. Efortul comun s-a concretizat într-un eveniment sportiv care a debutat în cele mai bune condiţii, spune profesoara Sorina Corcoaţă, reprezentanta Inspectoratului Şcolar cărăşean:

“Suntem bucuroși că Ministerul ne-a încredințat faza națională la această olimpiadă şi ne dorim să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor celor care participă. Inspectoratul Școlar, în parteneriat cu Primăria, Consiliul Local Reşiţa, Liceul Traian Vuia și Asociația Județeană de Şah, s-a ocupat de organizarea acestei competiții. Ne dorim ca jucătorii cei mai buni să fie campioni și, mai mult decât atât, ne-am dori ca și județul Caraș Severin să aibă reprezentanți pe podium. Le mulțumim tuturor celor care ne au sprijinit”, a declarat Sorina Corcoaţă.

De partea tehnică s-a ocupat Asociaţia Judeţeană de Şah Caraş-Severin. E o onoare şi o mare responsabilitate, a spus preşedintele asociaţiei, Mihai Bolintiş.

” Organizarea pe latura tehnică a acestei competiții majore este un examen de maturitate pentru Asociația Județeană de șah Caraș-Severin. Este o onoare pentru judeţul nostru să organizeze o fază națională a ONSS, și ne bucură faptul că Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin a avut încredere în noi și s-a înscris pentru organizarea acestei competiții.Sunt condiții foarte bune aici, în sala de sport a Liceului Traian Vuia din Reșița. Materialele de concurs pe care le-am adus sunt materiale nou-nouțe, special achiziționate pentru această competiție. Asemenea materiale se folosesc și la competițiile omologat FIDE. Sunt asigurate aşadar toate premisele pentru o competiție desfășurată în parametrii cei mai înalți. Arbitrii sunt și ei foarte experimentați: maestra sportului Rodica Vasiliu, Mihai Bolintiş, Gheorghe Hock, Daniel Pădurean, Adina Maria Teodorescu și Alexandru David Korcsek sunt arbitri cu experiență și sperăm să nu avem nici un fel de evenimente nedorite. Şahiştii sunt mânați de fairplay și au venit să joace. Se întrec la Reșița cei mai buni jucători, câștigătorii fazelor județene ONSS. Avem 42 de băieți și 45 de fete la start. Din acești 87 de jucători, peste 70 sunt jucători legitimați, cu mare experiență de concurs. Cei doi reprezentanți ai județului nostru sunt Christian Tamaș, proaspăt vicecampion național la șah rapid, deci cu mari speranțe pentru noi, iar la fete este domnișoara Anca Tecliş, care este și ea o veche participantă la competițiile interne județene și naționale. Avem și de la ea speranțe la o clasare în primii șase, dacă nu chiar pe podium”, a spus Mihai Bolintiş.

Detalii despre arbitraj ne-a oferit maestra sportului Rodica Vasiliu:

” Sunt competitori din majoritatea județelor țării, se joacă în sistem elvețian, 15 cu 10, și sunt partide destul de interesante după primele runde. Competiția durează două zile, sâmbătă se joacă patru runde, iar duminică se dispută ultimele trei runde”, a precizat Rodica Vasiliu.

Faza naţională a ONSS la şah pentru elevi de gimnaziu a programat astăzi, de la ora 9.30, prima reuniune. Competiţia continuă duminică, de la ora 9.00.

De același autor

Related Articles