[FOTO-AUDIO] Caransebeșeanul Alexandru Matei, speranță a judo-ului românesc

1320

Alexandru Matei este, la 16 ani, component al lotului național de judo cadeți al României. În prezent ocupă locul 33 în topul mondial al practicanților de judo, la categoria 50 de kg.

Tânărul s-a născut la Caransebeș și a început să practice judo la vârsta de 7 ani, cu antrenorul Ion Radu de la Clubul Energetica din Caransebeș.

S-a dedicat în totalitate practicării sportului de performanță și s-a mutat din Caransebeș în alte locații pentru a se putea pregăti în cele mai bune condiții. Familia i-a fost aproape în toate aceste etape, astfel că părinții au ales să se mute în fiecare oraș în care a fost prezent și el pentru a face performanță.

În prezent locuiește în Pitești, acolo unde se desfășoară activitatea lotului național de judo cadeți.

Alexandru Matei se va deplasa, joi, 4 aprilie, spre Teplice alături de ceilalți componenți ai lotului național pentru a lua parte la Cupa Europeană din Cehia. De asemenea, performerul bănățean a fost prezent, în urmă cu două săptămâni, la o altă Cupă Europeană, la Zagreb. Acolo a fost foarte aproape de a cuceri medalia de bronz. Mai multe despre cariera sa ne-a povestit chiar Alexandru:

Acum sunt la Pitești, unde mă pregătesc cu lotul și urmez cursurile școlare. Mă pregătesc de Cupa Europeană din Cehia. Acum două săptămâni am luat parte la Cupa Europeană de la Zagreb,unde am ocupat locul 5. Am pierdut medalia de bronz cu un adversar redutabil din Ucraina. Am început să practic judo de la vârsta de 7 ani la Caransebeș cu domnul Ion Radu. La început a fost ca o joacă, dar pe măsură ce veneau rezultatele, m-am decis să continui la cel mai înalt nivel. Apoi m-am mutat la Focșani, unde am activat la Clubul LPS CSM Focșani 2007 și de acolo am fost cooptat în lotul național.”

Alexandru Matei este de 5 ori campion național, medaliat la Balcaniadă și ocupă locul 33 în lume la categoria 50 de kg. Și-a propus anul acesta să ajungă în primii 10-15 judoka la nivel mondial la această categorie. Cel mai important rezultat al său este medalia de bronz la Cupa Europeană din Ungaria de anul trecut.

Ion Radu: Alexandru Matei este un sportiv foarte valoros!

La Caransebeș, Alexandru Matei a fost descoperit de antrenorul Ion Radu, cel care este mândru de reușitele fostului său sportiv:

Alexandru Matei este un sportiv foarte valoros. A activat la Caransebeș, apoi la Lugoj și Focșani, în dorința de a face performanță la cel mai înalt nivel. La Lugoj a fost medaliat de multe ori cu aur. De asemenea la Caransebeș a avut rezultate meritorii. La Focșani s-au mutat și părinții cu el. E un sportiv foarte bun, are foarte multe rezultate la nivel național și internațional. Eu îi urmăresc evoluția, e sportivul meu pe care l-am pregătit la Caransebeș.”

Antrenorul Iulian Surlă de la Focșani și-a pus amprenta pe evoluția de excepție a lui Alexandru Matei, sub îndrumarea sa cucerind 4 titluri naționale. De 5 ani îi este antrenor, Iulian Surlă, care este unul dintre foștii performerii ai judo-ului românesc. Iulian Surlă și-a adjudecat de 4 ori titlul de vicecampion mondial și de 8 ori campion european.

Alexandru Matei se pregătește intens pentru competițiile la care va participa în această vară, la categoria cadeți: Campionatul European, Campionatul Mondial, Festivalul Olimpic al Tineretului European și Balcaniada. Își dorește să obțină cel puțin o medalie la aceste concursuri internaționale.

sursa foto: Facebook Doru Matei