Flacăra olimpică a fost aprinsă azi la Templul Herei

UPDATE:

Flacăra olimpică a fost aprinsă, marți, în situl antic grec al Olympiei și va începe un lung periplu care o va duce pe data de 9 februarie la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang (Coreea de sud), informează AFP.

De data aceasta, flacăra nu a putut fi aprinsă în maniera tradițională, prin intermediul razelor solare care trec printr-o oglindă parabolică, din cauza timpului noros.

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizatorii au fost nevoiți să recurgă, în condițiile date, la o „flacără de rezervă”, aprinsă în timpul repetiției de duminică a ceremoniei, care s-a desfășurat sub lumina puternică a soarelui. Katerina Lehou, o actriță elenă care a jucat rolul marii preotese, a avut nevoie de trei încercări pentru a aprinde prima torță a ștafetei. Dar, în prezența mai multor oficiali, între care primul ministru sud-coreean Lee Nak-yon, flacăra a fost în cele din urmă aprinsă la ora stabilită.

 

 

 

 

 

 

 

Primul purtător al ștafetei a fost, marți, schiorul de fond și biatlonist grec Apostolos Angelis (24 ani), iar al doilea fostul fotbalist internațional sud-coreean Park Ji-Sung (37 ani), care a jucat pentru cluburi precum Manchester United și PSV Eindhoven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra va parcurge un traseu de 2.129 km pe teritoriul elen, urmând să ajungă luni la Acropole. Ea va fi înmânată coreenilor a doua zi, pe 31 octombrie, în cadrul unei ceremonii pe stadionul din Atena, teatrul primelor jocuri moderne în 1996.
Torța olimpică va efectua apoi un lung periplu în Coreea de Sud, până în luna februarie, mai precis pe data de 9, când este programată ceremonia de deschidere a celei de-a 23-a ediții a Jocurilor Olimpice de iarnă, ce vor dura până pe 25 februarie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SURSA FOTO: Agerpres.ro

—————————————

Ceremonia de aprindere a flăcării olimpice a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang (Coreea de Sud) va fi transmisă în direct la tvr, marți, 24 octombrie, de la ora 12,00.

Flacăra Jocurilor Olimpice de iarnă, care vor avea loc la Pyeongchang în perioada 9-25 februarie 2018, va fi aprinsă pe 24 octombrie 2017, la situl antic grec Olympia. Fastuoasa ceremonie de aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc în fața Templului Herei, vechi de 2.600 de ani, acolo unde au avut loc și primele jocuri din antichitate și va fi transmisă în direct, de la ora 12,00, pe TVR HD.

Periplul Torței olimpice urmează să se încheie în Coreea de Sud la 1 noiembrie, iar flacăra va străbate 17 orașe, însumând un total de 2.018 km înainte de a sosi la Pyeongchang, unde va marca startul Olimpiadei.

„Cu 107 zile înaintea începerii Jocurilor de iarnă de la Pyeongchang, în Grecia se aprinde flacăra și începe ștafeta Torței Olimpice. Ceremonia care se desfășoară în anticul Templu al Herei, va fi transmisă în direct la TVR HD, marți de la ora 12,00.

Simbolul care a străbătut mileniile, Flacăra Olimpică, se aprinde pentru a anunța planetei că se apropie Jocurile. Ceremonia va respecta o parte din ritualul antic și, în vechea Olympie, din Peloponez, toată lumea va aștepta momentul când Marea Preoteasă, ajutată de razele soarelui, aprinde focul cu o oglindă parabolică. Jocurile de iarnă de la Pyeongchang sunt programate în februarie 2018 și se văd în România la TVR. În istoria întrecerilor olimpice de iarnă românii au câștigat o singură medalie, un bronz, la bob, echipajul Panțuru/Neagoe, în 1968, la Grenoble”, a spus Alina Alexoi.

Flacăra va avea un rol decisiv în ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, aceasta urmând să ardă pe tot parcursul competiției ce va avea loc în perioada 9-25 februarie 2018,scrie agerpres.ro

sursa foto:sursazilei.ro