Flacăra olimpică pentru Jocurile de la Tokyo a fost aprinsă astăzi, într-o ceremonie fără spectatori

136
Olympics - Lighting ceremony of the Olympic flame for Tokyo 2020 - Ancient Olympia, Olympia, Greece - March 12, 2020 Greek actress Xanthi Georgiou, playing the role of High Priestess, takes the flame from the parabolic mirror during the Olympic flame lighting ceremony for the Tokyo 2020 Summer Olympics REUTERS/Alkis Konstantinidis TPX IMAGES OF THE DAY

Flacăra olimpică pentru Jocurile de la Tokyo (24 iulie – 9 august) a fost aprinsă, joi,12 martie de razele Soarelui în antica Olympia, în cadrul unei ceremonii restrânse, fără spectatori, din cauza riscului de contaminare cu coronavirus, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Actriţa Xanthi Georgiou, în rolul de Înaltă Preoteasă a Templului zeiţei Hera, a folosit o oglindă parabolică pentru a aprinde flacăra, iar primul purtător al ştafetei torţei olimpice a fost în premieră o femeie, campioana olimpică la tir, în proba de pistol 25 m, Anna Korakaki.

Ea a fost aleasă de Comitetul Olimpic din Grecia pentru această ceremonie, fiind prima purtătoare a torţei în ştafeta care va trece timp de şapte zile prin Grecia. Pe 19 martie, flacăra olimpică va intra pe Stadionul Panathenaic din Atena, iar campioana olimpică de la Rio la săritura cu prăjina, Ekaterina Stefanidi, o va preda reprezentanţilor Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Torţa va fi transportată în Japonia la bordul unei aeronave – Tokyo 2020 Go – special destinată acestui eveniment.

A fost pentru prima oară de la Jocurile Olimpice din 1984, desfăşurate la Los Angeles (SUA), când această ceremonie tradiţională s-a derulat fără spectatori, a căror prezenţă a fost interzisă şi la repetiţia generală de miercuri.

Mult-aşteptatul eveniment al aprinderii flăcării olimpice, care se face atât pentru Jocurile de vară, cât şi pentru cele de iarnă, atrage în general mii de spectatori, din Grecia şi din străinătate.

Numărul persoanelor din interiorul fostei arene antice a fost redus, doar câteva zeci de reprezentanţi ai Jocurilor de la Tokyo, dintr-un grup de 150 de persoane, primind acordul să asiste la eveniment, scrie Agerpres.ro

sursa foto: Agerpres.ro