După succesele din Cupa României, Lucian Ştefan vizează podiumul şi la Balcaniada de atletism U20

Deşi e încă junior, atletul caransebeşean Lucian Ştefan a ajuns deja în topul naţional la nivel de seniori! A demonstrat-o în capitală, la Cupa României, unde a urcat pe podium, atât la 1500, cât şi la 3000 m. Lucian Ştefan e într-un evident progres, spune antrenorul emerit Cristian Dragomir, care speră ca elevul său să urce pe podium şi la Campionatele Balcanice U20. Competiţia va avea loc duminică, 4 februarie, la Belgrad. Antrenorul emerit Cristian Dragomir vorbeşte despre rezultatele de  la Cupa României şi despre perspectivele lui Lucian Ştefan la apropiata Balcaniadă.

“La Cupa României de seniori, Lucian Ştefan a luat bronz la 1500 m cu o performanță de timp foarte bună, 3 minute 55 de secunde și 43 de sutimi. El și-a îmbunătățit recordul stabilit cu o săptămână înainte cu aproximativ o secundă – ceea ce înseamnă foarte mult în sala noastră de atletism, pentru că sala noastră este practic una de antrenament, are doar 180 m lungime și turnantele sunt destul de strânse și, bineînțeles, sunt înclinate. A doua zi, în proba de 3000 m, s-a clasat pe locul doi, a luat medalie de argint tot cu record personal: 8 minute 28 de secunde și 97 de sutimi după un finiș foarte frumos. Din păcate, a fost învins de principalul lui adversar, seniorul Rusu Dorin, campionul național  de anul trecut, dar la o diferenţă foarte mică.

Aş dori să menționez faptul că Lucian este în primul an junior U20, cu alte cuvinte mai are de stat în această categorie de vârstă doi ani – după care urmează categoria de vârstă tineret, U23, unde va rămâne pentru trei ani, și abia pe urmă are vârsta de seniori. Cu alte cuvinte, el a luat o opțiune serioasă în categoria de vârstă seniori, chiar dacă este mai mic cu cinci ani decât sunt seniorii cu acte în regulă, ca să zic așa. Cred că încă îi lipsește lui Luci experiența de competiție indoor, pentru că partea de mijloc a cursei nu o aleargă la nivelul potențialul lui său. Aleargă prima treime foarte bine, iar ultima treime chiar puțin peste foarte bine, aproape excepțional – în schimb, a doua treime este doar satisfăcătoare. Am încredere că sezonul de vară ne va aduce mult-dorita calificare la Campionatul Mondial care se desfășoară la Lima, în Peru – sper eu să-și realizeze Baremul de participare și în proba de 3000, şi în cea de 5000 m(…).

O veste bună e aceea că în weekend, mai precis în 4 februarie, Lucian va alerga în proba de 3000 m la Campionatul Balcanic U20, care se desfășoară la Belgrad, în sala Stark – cea mai mare sală din Europa. Nutresc speranța să se întoarcă de acolo cu o medalie și, de ce nu, cu un nou record personal. Acolo își va întâlni câțiva adversari redutabil, și anume, pe atletul turc care deține cea mai bună performanță din Balcani în proba de 3000 m, și pe Aldin Catovic din Serbia, care este câștigătorul medaliei de aur la Festival Olimpic al Tineretului European de la Maribor – unde Lucian a ocupat locul patru. Doresc să știți că Lucian și-a luat revanșa pentru FOTE la Campionatul European de cros învingându-l pe Catovic în cursa aceea de la Bruxelles.”

Cele mai citite

Related Articles