CIO susține retragerea boxului de la Jocurile Olimpice

99

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a menţinut, joi, ameninţarea de retragere a boxului din programul Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo din 2020, în aşteptarea unor măsuri concrete vizând în mod special guvernanţa Federaţiei Internaţionale de Box (AIBA), informează AFP.

În luna februarie, CIO s-a declarat “extrem de neliniştit” de problemele de guvernanţă ale AIBA şi “extrem de preocupat” de numirea controversatului Gafur Rahimov, un om de afaceri uzbek, la preşedinţia federaţiei aflate într-o gravă criză de mai multe luni.

AIBA a trimis însă la finele lunii aprilie un raport privind progresele realizate şi noile măsuri pe care intenţionează să le ia.

“Acest raport arată că sunt progrese şi bună intenţie, dar lipseşte substanţa şi o punere în aplicare a măsurilor”, a declarat preşedintele CIO, Thomas Bach.

“Neliniştile noastre privind guvernanţa, finanţele şi integritatea sportivă se menţin şi vrem să vedem fapte concrete. În consecinţă, ne rezervăm dreptul de a exclude boxul de la JO de la Tokyo”, a adăugat el.

Ameninţat o vreme cu retragerea de la Jocurile Olimpice ale tineretului de la Buenos Aires, ce vor avea loc în luna octombrie, boxul a fost totuşi menţinut în program, dar cu “o condiţie: experţii să supervizeze sistemul de desemnare a arbitrilor-judecători”.

CIO a acordat un nou răgaz AIBA, până pe 11 iulie, pentru a “acţiona şi a lua noi măsuri”, înaintea unei noi reuniuni a Comitetului său Executiv, programată pe 17 şi 18 iulie.

Referitor la menţinerea lui Rahimov la preşedinţia AIBA, Bach a apreciat că “nu este vorba de o chestiune personală. Sunt însă numeroase întrebări la care AIBA trebuie să răspundă”, scrie Agerpres.ro.