Ciclism-CM Paralimpice: Eduard Novak, dublu campion mondial, învingător şi la fond

eduard-novakEduard Novak şi-a dublat titlul de campion mondial, duminică, 1 septembrie, în oraşul canadian Baie-Comeau la Mondialele paralimpice de ciclism pe şosea, adjudecându-şi medalia de aur şi în cursa de fond, după ce vineri devenise cel mai bun din lume la contratimp individual (categoria C4, amputaţi). Cursa de fond a avut un final dramatic, Eduard Novak impunându-se la sprint, după 80 km, în 2h00’08’, în faţa colegilor de evadare, cehul Jiri Jezek şi spaniolul Roberto Alcaide Garcia, înregistraţi în acelaşi timp şi medaliaţi, în această ordine, cu argint şi, respectiv, bronz.
Primul grup de urmăritori, conduşi de americanul Jonathan Copsey, a sosit cu o întârziere de 2’30’.
După participarea la Campionatele mondiale paralimpice de la Baie-Comeau, palmaresul lui Eduard Novak cuprinde 1 medalie de aur (urmărire individuală, la Londra-2012) şi 2 de argint (contratimp individual, la Beijing-2008 şi Londra-2012) la Jocurile Paralimpice, echivalentul Jocurilor Olimpice pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi 6 medalii de aur şi una de argint la Mondialele paralimpice, atât pe şosea, la contratimp şi fond, cât şi pe velodrom, într-o probă disputată, practic, contratimp, dar pe 4 km, urmărire individuală.
Prezent ca membru al clubului Tuşnad Cycling Team, un alt ciclist român paralimpic, Attila Olah, înscris la categoria C2 (unijambist, pedalează cu un singur picior, din cauza unei amputări severe), a reuşit să se situeze pe locul 15 în proba de fond pe şosea, fiind cronometrat pe 57,2 km în 1h38’49’, medalia de aur revenind venezueleanului Victor Hugo Garrido Marquez – 1h31’12’ (medie orară 37,65 km). Sursa: Agerpres

Cele mai citite

Related Articles