CCA susţine că arbitrii care nu au trecut testele fizice pot fi delegaţi în camera VAR

Comisia Centrală de Arbitri a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al Federaţiei Române de Fotbal, că arbitrii care nu au trecut testele fizice pot fi delegaţi ca oficiali în camera VAR, notează Agerpres.ro

CCA a venit cu această precizare ca urmare a faptului că arbitrii Cătălin Popa şi Horia Mladinovici au fost delegaţi ca arbitri VAR în prima etapă a Superligii, chiar dacă nu au trecut testele fizice obligatorii înaintea începerii sezonului.

“În urma introducerii sistemului VAR, conform Legilor Jocului şi a Protocolului pentru asistenţă video la arbitraj, la un meci de fotbal, pe lângă arbitrii care oficiază pe teren, sunt delegaţi şi oficiali de meci pentru asistenţă video. Această ultimă categorie necesită pregătiri şi calificări speciale (curs atestare VAR, organizat sub directa supraveghere a FIFA). Arbitrii, pentru a putea oficia la meciuri în calitate de arbitri de teren, trebuie să treacă testele fizice, cele teoretice (cuprind întrebări din regulamente) şi testul video. Cei care nu au trecut testele fizice, dar le-au luat pe cele teoretice şi cele video pot fi delegaţi în calitate de oficiali video, fiind vorba de o activitate statică. Acesta este şi motivul pentru care, în campionatul trecut, Ovidiu Haţegan nu a avut nevoie de derogare. Astfel, toţi arbitri care nu au trecut testele fizice, vor putea fi utilizaţi (până la retestare) doar ca arbitri video”, se menţionează în comunicatul CCA.

La testarea care a avut loc în perioada 4-7 iulie, în ciuda faptului că au trecut testul de viteză, următorii arbitri nu au finalizat testul FIFA, oprindu-se, în general din motive medicale şi pentru a preveni accidentări mai grave: Cătălin Popa, Horia Mladinovici, Robert Avram (arbitri), Vlad Bârleanu, Gheorghe Bogdan, Ionuţ Bobe, Marius Marchidanu, Vlad Urzică şi Adrian Vornicu (arbitri asistenţi). Aceştia pot susţine testele fizice atunci când vor fi pregătiţi şi total recuperaţi şi, în cazul în care le vor trece, vor putea fi delegaţi pe teren la partide din Superliga după data de 4 august.

În prima etapă a Superligii, ediţia 2023-2024, arbitrul Horia Gabriel Mladinovici a fost delegat ca oficial VAR la meciul FC Rapid – Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (0-0), iar Cătălin Popa în aceea poziţie la partida FCU Craiova 1948 – FCSB (1-3), Stadion Municipal ”Constantina Diţă” – Târgu Jiu.

sursa foto: agerpres.ro

Cele mai citite

Related Articles