Campionatul European de atletism: ultima zi

marius-cocioranDuminică, 17 august

Singurul atlet român, de fapt atletă, care a reușit să-și îmbunătățească recordul personal la această a 22-a ediție a Campionatelor Europene, care s-a încheiat astăzi, la Zurich, deci în ultima zi, a fost Daniela Stanciu (înălțime – 1,94 m), eleva antrenoarei Oana Pantelimon ocupând locul 8. În debutul zilei, din păcate, Marius Ionescu a abandonat cursa de maraton (42,195 km). Prezentă în finala de la 3000 m obs, Cristina Casandra a trecut a 12-a linia de sosire, fiind cronometrată în 9:55,42.

Așadar, șapte finaliști pentru România la Zurich (doar primele opt locuri punctează). Mai mult decât cei patru care au reușit să intre în elita continentală la ediția de la Helsinki, din 2012, în an olimpic, competiția cu pricina fiind prima organizată la doi ani, înainte cu doar două luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Londra.

Cea mai bună clasare , a cincea poziție, este tot a celui mai titrat, dar și iubit atlet român, pentru pasiunea și seriozitatea cu care se antrenează, Marian Oprea (antrenor Doina Anton), al 5-lea la triplusalt, cu 16,94 m.

Trecând a șasea linia de sosire la 400 m (cea mai tânără din cursă, la 20 de ani, 51,95), Bianca Răzor ne-a demonstrat că este o demnă urmașă a Ionelei Târlea. Responsabilă, ambițioasă, eleva antrenoarei Ana Ille a făcut o cursă pe viață și pe moarte și în calificările de la 4X400 m. N-a fost să fie!

Pe departe, cea mai frumoasă surpriză ne-a oferit-o Cătălin Câmpeanu (antrenor Marius Linte), clasat pe un fantastic, chiar istoric loc șapte (urmaș al fabulosului Daniel Cojocaru) în finala de la 100 m (10,44).

Alina Rotaru (antrenor Adrian Ghioroaie) a ocupat tot locul șapte la lungime, fiind din aceeași generație frumoasă și serioasă cu Bianca Răzor, amândouă medaliate cu argint la prima ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret (rezervate cadeților), de la Singapore (2010), în câteva zile fiind programat debutul concursului atletic de la Nanjing (a doua ediție), unde atletismul românesc are zece reprezentanți.

Bianca Perie (cvadruplă campioană mondială de juniori, ocupanta locului șase la Mondialele de seniori din 2011, antrenor Lucian Cucoș) s-a clasat tot pe a șaptea poziție la aruncarea ciocanului, cu 69,86 m.

Nu a izbutit decât ultimul loc în finala de la 800 m, adică opt, este vorba despre eleva antrenoarei Viorica Pintilie, Mirela Lavric (triplă campioană mondială de juniori, singura semifinalistă a României la JO de la Londra).

În fine, revin la singurul record personal înregistrat astăzi, în ultima zi, chiar senină de la Zurich: Daniela Stanciu – 1,94 m la înălțime.

Astfel, ca și la Hesinki, România a ocupat locul 25 în clasamentul pe puncte (15 pct), unde Rusia (215 pct) este urmată de Marea Britanie (196 pct) și Franța (192 pct). Liderii se schimbă, însă, în ceea ce privește ierarhia pe medalii, prima fiind Marea Britanie 23 (12-5-6), Franța 23 (9-8-6), Germania 8 (4-1-3), Rusia 22 (3-6-13). (FRA)

Sâmbătă, 16 august

Ratare “la mustață” a finalei pentru România în proba feminină de ștafetă 4X400 m (Adelina Pastor/Mihaela Nunu/Angela Moroșanu/Bianca Răzor), clasată imediat sub linie, adică pe a noua poziție (3:33,84). Este drept că eforturile Adelinei Pastor, dar, mai ales, al Biancăi Răzor nu au putut suplini un „schimb modest” al Mihaelei Nunu. Nici tricolorii de la 4X100 m, în componența Alexandru Codreanu/Alexandru Teofilescu/Alexandru Terpezan/Cătălin Câmpeanu nu s-au putut lăuda cu un rezultat de excepție, clasându-se în calificări pe cel de-al 13-lea loc, cu toate că ei au reușit, măcar, să-și îmbunătățească cea mai bună performanță a sezonului, fiind cronometrați în 39,67.

Sub posibilități a fost și evoluția Mirelei Lavric în finala de la 800 m, eleva antrenoarei Viorica Pintilie nereușind decât un timp mediocru, 2:09,25, cu care a terminat a opta. Cristina Sandu, în finala de la triplusalt, nu a putut la rându-i să se mobilizeze pentru o performanță la nivelul posibilităților ei, fiind a 12-a, cu 13,58 m din a treia încercare.

Mâine, în ultima zi a celei de-a 22-a ediții a Europenelor de la Zurich, de dimineață, este programată cursa masculină de maraton, cu Marius Ionescu la start (ora 10,00), pentru ca, după-amiază, să se dispute finalele de la înălțime (ora 16,16), printre protagoniste numărându-se Daniela Stanciu și cea de 3000 m obs (ora 18,05), în care remarcăm prezența Cristinei Casandra. (FR Atletism)

Vineri, 15 august

Cea de-a patra zi a Campionatelor Europene de la Zurich (edția cu numărul 22) a debutat cu proba de 50 km marș, câștigată de către francezul Yohann Diniz, cronometrat în 3h 23 min 33sec, nou record mondial. Marius Cocioran (foto) de la CS Universitatea- CSM Reşiţa a terminat al 20-lea (4h 3min 25sec). Tot în reuniunea de dimineață, Cristina Casandra s-a calificat în extremis în finala de la 3000 m obs (al 15-lea rezultat, 10min 00sec 48sut), performanță reușită și de către Daniela Stanciu la înălțime (al 11-lea rezultat, 1,85 m).

Din păcate, ploaia a perturbat iarăși evoluțiile atleților și dacă de dimineață a avut rol benefic pentru mărșăluitori, după-amiază a creeat adevărate probleme, în special săritorilor în înălțime. A fost poate unul dintre motivele pentru care Mihai Donisan a trecut de abia din ultima încercare peste ștacheta ridicată la 2,21 m, ratând la 2,26 m. Astfel, elevul antrenoarei Valy Caciureac a încheiat competiția pe locul 11.

Rezultat remarcabil pentru Bianca Răzor care, la 400 m, cu toate că a fost cea mai tânără concurentă (20 de ani) a trecut a șasea linia de sosire, fiind cronometrată în 51,95. Bianca este legitimată la CSA Steaua, fiind antrenată de către Ana Ille.

Prezentă în ultimul act al probei de aruncarea ciocanului, Bianca Perie  a terminat competiția continentală pe cea de-a șaptea poziție cu o a doua încercare care a măsurat 69,26 m.

Sâmbătă, în penultima zi a Europenelor, vor intra în faza calificărilor ștafetele României de 4X100 m masculin (ora 16:35) și de 4X400 m feminin (ora 17:20). În finalele probelor lor vom avea ca reprezentante pe Cristina Sandu (triplusalt – ora 17,40) și Mirela Lavric (800 m – ora 17,05).

Joi, 14 august

Cea de-a treia zi a Europenelor de la Zurich, ediția cu numărul 22, competiție ajunsă la jumătate, ne-a bucurat și în același timp, ne-a adus ceva regret în suflet! Asta pentru că, Marian Oprea, un atlet de excepție, un om carismatic, antrenat de emerita Doina Anton, a trebuit să se mulțumească, din nou, cu a doua poziție de sub podium, adică locul cinci, în urma primei încercări de la triplusalt (16,94 m). Vicecampionul olimpic din 2004 și-a fixat, însă, ca obiectiv prezența și de ce nu, podiumul, la Olimpiada de la Rio, așa că, „step by step”, drumul lui este bătut cu diamante, dar și cuie, multă sudoare, lacrimi! Nu trebuie să uităm, totuși, că în proba cu pricina, “Struțu”, cum este poreclit, deține supremația! Puțini dintre adversarii lui de la începuturi, dar nici mai de curând, mai pot face față acestei probe minunate, dar și „devoratoare” din punct de vedere fizic.

Mirela Lavric a reușit o calificare valoroasă în finala de la 800 m, programată sâmbătă, cu al patrulea timp al semifinalelor (2:01,24). Din nefericire, din cauza unui traumatism pe posteriorii coapsei, Andreea Ogrăzeanu, după ce a trecut de serii la 200 m, a fost nevoită să declare forfait în semifinale.

Vineri, zi mare, mare! De dimneață (ora 10,10), Marius Cocioran (foto) va lua starul la 50 km marș, pentru ca, tot în sesiunea de dimineață, Cristina Casandra să intre în calificările de la 3000 m obs. Daniela Stanciu va încerca, de asemenea, să-și asigure un loc printre finalistele de la înălțime (ora 11,35).

Seara, însă, vom sta cuplați la emoțiile pe care numai sportul rege în contextul olimpic ți le poate genera! Mihai Donisan în finala de la înălțime, act al competiției în care au acces și Bianca Răzor la 400 m și Bianca Perie la aruncarea ciocanului. Nu ne rămâne decât să le ținem pumnii strânși!

Miercuri, 13 august

O furtună violentă s-a năpustit în jurul prânzului, asupra celebrei arene „Letzigrund Stadium” din Zurich, perturbând serios programul zilei a doua, din cadrul celei de-a 22-a ediții a Campionatelor Europene rezervate seniorilor. În prima reuniune a fost una caldă, alta rece, în sensul că Mihai Donisan a acces în finala probei de săritură în înălțime (de vineri seară), cu 2,23 m, dar Angela Moroșanu a avut o evoluție slabă în seriile de la 400 mg, fiind cronometrată în 58,11 și a trebuit să se mulțumească cu un modest loc 20. Chiar dacă a fost obligată să se adapteze unei curse tactice în preliminariile de la 800 m, fapt care nu i-a permis realizarea unui timp de excepție, Mirela Lavric (2:04,06) s-a calificat în semifinalele probei la loc, sosind a treia în seria 3. România a mai avut două reprezentante la 800 m care au ratat, însă, promovarea în faza superioară a competiției, cu toate că timpii realizați au fost superiori celui obținut de Mirela, Mihaela Nunu (2:03,27) și Florina Pierdevară (2:03,99), sosind pe a șasea poziție în seria 2, respectiv, 4. Altă satisfacție a venit din partea Biancăi Perie care va evolua vineri în ultimul act al competiției la aruncarea ciocanului (67,82 m – loc 10).

Aproape de debutul întrecerilor de după-amiază, am avut parte de o surpriză extrem de plăcută, prin pătrunderea în finala continentală a lui Cătălin Câmpeanu în proba regină, cea de 100 m, sprinterul nostru terminând pe locul doi (calificant) prima semifinală, fiind cronometrat în 10,29. Într-o companie dintre cele mai selecte, Cătălin a terminat pe locul 7 cursa curselor (10,44).

O evoluție deosebită a avut Bianca Răzor care a reușit al șaselea rezultat în semifinalele de la 400 m (52,22), asigurându-și un culoar din cele opt ale finalei programte vineri. Cu un rezultat ceva mai slab (11,44), Andreea Ogrăzeanu a sosit a treia în prima semifinală de la 100 m, terminând, astfel, Europenele pe locul 13.

Cristina Sandu s-a calificat în extremis (locul 12) în finala de la triplusalt programată sâmbătă, cu 13,67 m, cealaltă concurentă tricoloră, Cristina Bujin (13,61 m) ratând această performanță.

Cu sufletul la gură ne-a ținut Alina Rotaru în finala de la săritura în lungime, mai bine de jumătatea întrecerii menținându-se pe locul patru. Până la sfârșit, însă, cu o a treia încercare care a măsurat 6,55 m, Alina s-a clasat a șaptea.

Mâine emoțiile noastre vor crește iarăși la cote incandescente, de la ora 21,10 începând finala de la triplusalt, cu Marian Oprea printre protagoniști, dar și cu Mirela Lavric (oră 19,33) alergând în semifinalele de la 800 m. În prima reuniune, însă, Andreea Ogrăzeanu va încerca să-și asigure o poziție în semifinalele de la 200 m (oră 20,42), seriile fiind programte cu începere de la ora 12,10. (FRA)

Marţi, 12 august

În prima zi a Campionatelor Europene de atletism de la Zurich, marţi Adelina Pastor de la CSM Timişoara nu a reuşit să se califice în finala probei de 400 de metri. Ea s-a clasat a cincea în seria a treia cu timpul de 53 de secunde 30 de sutimi.

Nici Andrei Gag de la CSM Arad nu a reuşit să acceadă în ultimul act de la aruncarea greutăţii. El s-a situate pe locul 20 cu o aruncare de 19 de metri 18 centimetri. Ieri, nu mai puţin de cinci atleţi români s-au calificat în finale.

Marian Oprea s-a calificat în finala probei de triplusalt (programată joi, de la ora 21,10), cu un rezultat de 16,57 m, performanță obţinută din prima încercare. În semifinalele probei feminine de 100 m a reuşit să acceadă Andreea Ogrăzeanu, cu un loc 3 şi un rezultat de 11,45 înregistrat în seria I.

Bianca Răzor a trecut de furcile caudine ale preliminariilor la 400 m, terminând a doua prima serie, în 51,77 (cel mai bun rezultat al ei în acest sezon), după spaniola Indira Terrero – 51,62.

Prezent în seriile de la 100 m, Cătălin Cîmpeanu a furnizat o surpriză plăcută asigurându-și un loc în semifinale, o performanţă meritorie pentru atletismul nostru în această probă. Sprinterul a avut evoluţie bună în seria a 2-a, clasându-se al 3-lea cu cel mai bun rezultat al sezonului egalat – 10,34.

Una dintre speranțele noastre la podiumul continental (alături de triplusaltistul Marian Oprea), săritoarea în lungime Alina Rotaru, a acces în finala probei, programată mâine seară, de la ora 21,17. Alina a obţinut calificarea realizând, din a treia încercare, baremul de 6,65 m, după ce prima săritură a măsurat 6,54 m, iar a doua – 6,49 m.

A doua zi a Europenelor, miercuri, va fi din nou una plină pentru tricolori, care vor concura astfel: Mihai Donisan (înălţime, calificări, ora 11,07), Angela Moroşanu (400 m garduri, serii, ora 11,55), Mirela Lavric, Mihaela Nunu şi Florina Pierdevară (800 m serii, 13,22), Bianca Perie (ciocan, calificări, ora 14,15), Cristina Bujin şi Cristina Sandu (triplusalt, calificări, ora 17,40), Bianca Răzor (400 m, semifinale, ora 19,40), Alina Rotaru (lungime, finală, ora 21,17), Andreea Ogrăzeanu (100 m, semifinale, ora 19,20, finala este prevăzută la 21,25), Cătălin Cîmpeanu (100 m, semifinale, ora 20,25, finala fiind programată la 22,50), conform programului trimis de Federaţia Română de Atletism.

Sursa foto: sport9.ro

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles