Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone şi-a dat demsia astăzi din fruntea companiei care administrează campionatul de Formula 1. Demisia lui vine ca urmare a unor acuzaţii de dare de mită care vor face obiectul unui proces.

Ecclestone (83 de ani) trebuie să se apere de acuzaţia de dare de mită. El este bănuit a fi plătit ilegal un bancher german, Gerhard Gribkowsky, aflat la acest moment încarcerat pentru că a primit acea plată. Mita ar fi fost în valoare de 33 de milioane de euro. Suma ar fi fost plătită pentru ca Formula 1 să se vândă către o companie controlată de Ecclestone. Oficialul F1 recunoaşte că a făcut plata, însă afirmă că nu a fost mită şi că a fost şantajat de Gribkowsky, plătindu-i 33 de milioane de euro pentru că acesta îl ameninţă că va dezvălui detalii financiare compromiţătoare. Ecclestone şi Gribkowsky erau membri în consiliul director al Bayern Landesbank, care şi-a vândut în 2006 acţiunile din F1 către grupul CVC. Procesul lui Ecclestone va începe în aprilie, iar fostul şef al F1 „va urma să se apere cu toată forţa”.

În declaraţia de presă a companiei Delta Topco se anunţă că „în urma discuţiilor cu comitetul director, domnul Ecclestone a propus şi comitetul a aprobat până la terminarea cazului, ca el să demisioneze din funcţia de director cu efect imediat, renunţănd la atribuţiile sale de conducere până la rezolvarea cazului”. „Comitetul director consideră că, în interesul afacerii de Formula 1 şi a acestui sport, domnul Ecclestone să aibă grijă de mersul de zi cu zi al F1, însă cu o crescută monitorizare şi control atent din partea consiliului director”. „Domnul Ecclestone a agreat aceste schimbări.”

Aceste lucuri arată că temerile celor din F1 sunt foarte mari. Justiţia germană are forţa să îl găsească pe Ecclestone vinovat şi să îl condamne, aşa cum a făcut-o cu bancherul Gerhard Gribkowsky. În acest caz, Ecclestone nu va mai putea continua în F1. Pentru moment, însă, în F1 nu se schimbă nimic major. Însă, pe viitor, în cazul unei condamnări, cei de la Delta Topco prin acţionarul majoritar CVC Capital Partners ştiu că trebuie să îi găsească un înlocuitor lui Bernie.

Ecclestone se află în spatele Formulei 1 de aproape 40 de ani. A deţinut drepturile tv ale F1, dar a vândut pachetul majoritar în anii ’90.