Cea de-a 40-a ediţie a concursului internaţional de marş desfăşurat la Dudince, în Slovacia, a consemnat evoluţii şi rezultate bune pentru mărşăluitorii de top ai Reşiţei. Competiţia a contat şi pentru stabilirea ierarhiilor naţionale în mai multe ţări, inclusiv în România. În proba de 50 de km, campion naţional a devenit experimentatul mărşăluitor reşiţean Marius Cocioran, care a adunat şi puncte preţioase în lupta pentru calificarea la Olimpiada japoneză. De asemenea, elevul său, Remus Rădoi, a devenit vicecampion al ţării, după o cursă încununată cu un personal best. Din păcate, nu toate veştile din tabăra reşiţeană sunt bune: probleme medicale l-au obligat pe Narcis Mihăilă să abandoneze, dar şi el va continua lupta pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Explicaţii detaliate despre bilanţul concursului din Slovacia ne-a oferit antrenorul Octavian Măzăran, coordonatorul şcolii reşiţene de marş.

„O competiţie despre care noi, cei din branşă, putem spune că este un mini-campionat mondial. Au participat sportivi din 35 de ţări, foarte mulţi din America de Sud. Au venit la această competiţie pentru a încerca să obţină puncte în clasamentul mondial, în vederea participării la Jocurile Olimpice. Tot în cadrul acestei competiţii a avut loc şi Campionatul Naţional de 50 km al României. Bineînţeles, au mai fost Campionatele Naţionale ale Slovaciei, Cehiei, Ungariei, Poloniei, Republicii Mauritius sau Croaţiei. La această competiţie, sportivii reşiţeni, în număr de trei, au participat, spunem noi, mulţumitor, ţinând cont că Marius Cocioran a reuşit un timp de 3 ore, 59 de minute şi 26 de secunde, timp care ne dă speranţe că a obţinut foarte multe puncte, în jur de 1150. Sperăm ca la sfârşitul lunii mai, când se va face clasamentul, se va afla între cei 60 de participanţi în proba de 50 km marş la Jocurile Olimpice. Din păcate, Narcis Mihăilă, a avut probleme de sănătate după km 30. El a avut probleme cu stomacul şi, oricât şi-a dorit, nu a reuşit să termine această cursă. Dar suntem încrezători că şi el, la următoarea competiţie majoră, Campionatul European pe echipe din 16 mai, va reuşi să obţină cât mai multe puncte şi, împreună cu colegul său, vor repeta calificarea la Jocurile Olimpice, aşa cum au făcut-o la Rio. În cadrul competiţiei din Slovacia a avut loc şi Campionatul Naţional de 50 km, unde Marius Cocioran a obţinut locul I. Şi Marius a suferit o contractură după km 28, dar, strângând din dinţi, a reuşit să termine cursa. Fără această problemă, el era în grafic pentru un nou record naţional. În clasamentul naţional, el a fost urmat de colegul şi elevul său de la Universitatea Reşiţa, Remus Rădoi,  care a reuşit un personal best, îmbunătăţindu-şi timpul cu peste 13 minute. Timpul său a fost de 4 ore, 18 minute şi 30 de secunde. Ţinând cont că Remus este foarte tânăr, putem spune că avem asigurată şi generaţia următoare. Să sperăm că îi va călca pe urme profesorului şi mentorului său, Marius Cocioran”, a declarat tehnicianul Octavian Măzăran, care este şi directorul clubului Universitatea Reşiţa.

Mulţumit s-a declarat şi proaspătul campion naţional Marius Cocioran, care a mai făcut un pas important către Olimpiada de la Tokyo.

„De cursă şi de rezultat sunt oarecum mulţumit. Nu este timpul pe care mi l-am dorit, se putea şi mai bine. Îmi doream un rezultat mai bun, dar au fost anumite impedimente şi pentru mine. Am fost şi sunt încă răcit, şi am avut şi o contractură care m-a deranjat destul de tare în timpul cursei. Având în vedere toate aceste probleme, sunt mulţumit că am reuşit să obţin un rezultat care mă apropie şi mai mult de calificare.  Timpul a fost de 3 ore, 59 de minute şi 26 de secunde. Un timp destul de bun, dar ştiu că se putea mai mult. Până la km 35 eram în grafic pentru 3 ore 53 de minute, dar atunci au intervenit problemele la picior, a intervenit şi oboseala, epuizarea după perioada asta de boală. Am fost nevoit să mă şi opresc de două ori, dar sunt bucuros că am dus cursa până la capăt şi că sunt mai aproape de calificare. Mai am nevoie de încă o cursă, şi Narcis din păcate, care a abandonat în Slovacia din cauza unor probleme medicale. Mai avem Cupa Europei, unde eu pot să mă asigur de calificare, iar Narcis poate să o obţină şi el. (…) Aş vrea să-l felicit şi pe sportivul meu, Remus Rădoi, care a făcut şi el o cursă foarte bună în Slovacia. A obţinut titlul de vicecampion naţional la 50 km. Îl felicit şi îi urez succes în continuare. Şi el va participa la Cupa Europei, vom face echipă împreună”, a spus Marius Cocioran.