[AUDIO] Sportivii Reşiţei, pe podiumul Mondialelor de lupte pe plajă

Şcoala reşiţeană de lupte a cucerit două medalii la Campionatul mondial de lupte pe plajă. În cadrul competiţiei desfăşurate pe Litoral, junioara Tania Adam şi-a adjudecat medalia de argint la 60 de kg, iar veteranul Vlad Caraş a luat bronzul categoriei +90 kg. Pentru Tania Adam, acesta a fost cel de-al doilea argint mondial pe plajă. Talentata sportivă speră ca anul viitor să vină şi aurul.

„Am avut cele mai multe meciuri în categorie, cinci lupte câștigate și, din păcate, finala pierdută pentru aur. Am pierdut cu 2-1, am condus dar un moment de neatenție mi-a luat aurul. Dar o să lucrez și la anul o să fie mult mai bine. În finală am luptat cu o ucraineancă, ne-am dorit aurul la fel de mult. Am condus şi n-am auzit când antrenorul meu a strigat că eu o să câștig dacă rezist în ultimele 17 secunde. Anul trecut la cadeți s-a întâmplat același lucru, doar că anul acesta am fost la  nivel de juniori și mă bucur că am reușit acest rezultat. Mă bucuram pentru aur, pentru că nimic nu e mai frumos decât să alerg cu steagul și să iau locul I. Dar o să muncesc mai mult și la anul sunt sigură că ies campioană mondială pe plajă”, a spus Tania Adam.

Detalii despre parcursul celor doi medaliaţi la Mondialele de pe plaja Neversea ne-a oferit antrenorul Florin Dinţă, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Lupte din Caraş-Severin.

„Adam Tania, sportivă legitimată la CSS Reşiţa, a participat la nivel de juniori 20, categoria 60 de kilograme, şi a devenit vicecampioană mondială. Un rezultat foarte bun pentru ea, ținând cont că la ea în categorie a fost participarea cea mai numeroasă. La luote pe plajă categoriile sunt diferite, se merge din 10 în 10 kg.  Ea a coborât de la 66 la 60 de kilograme, iar oboseala și neatenția şi-au spus cuvântul. La 1-1 nu și-a dat seama că ucraineanca are o pasivitate. Crezând că pierde, a încercat să facă un procedeu, nu i-a ieșit și cealaltă a câștigat punctul PE greșeala ei, ca să spun aşa. La la 1-1 ar fi câștigat ea, adversara având având o pasivitate. S-a luptat foarte bine, să ținem cont că totuși a câștigat cu două sportive din Statele Unite ale Americii şi cu luptătoare din Grecia, Franța și România.

Cealaltă medalie a fost obținută de Vlad Caraş. Noi suntem destul de obișnuiți cu el pe podium. Cam an de an a adus medalii pentru Reșița, mai ales la nivelul acesta de campionate mondiale pe plajă. A reușit la acest campionat mondial să iasă pe locul 3 câștigându-și grupa. În sferturi a câștigat cu un sportiv din India, a câștigat semifinala, iar în finala pentru 3-4 a pierdut cu un luptător din Bulgaria, un sportiv clasat pe locul trei la Europene.

Mai avem vreo 6-7 competiții până la sfârșitul anului. De vreo doi ani avem o generație foarte bună de fete. Pe lângă Tania, aș aminti-o pe Drăgan Elvira, care a participat la Campionatele Europene de cadeţi şi U15 şi a luptat pentru medalia de bronz. Tot așa, a pierdut la o diferență de un punct cu o turcoaică şi a ieșit pe locul cinci. De asemenea, a participat la U17, unde ea este mai mică cu doi ani și a ieșit pe locul şapte. La U15 am ieșit pe locul întâi pe echipe. Şi la băieți avem rezultate. Îl avem pe Andrei Bărbulescu, care este campionul României la nivel de juniori. Bineînțeles, ne dorim mai mult. Avem o generație mică, cei cărora le-am spus Piticii Atomici. Şi avem sportive în loturile naționale. La U20 o amintim pe Adam Tania, care este în lotul olimpic de la București, la fel şi Drăgan Elvira. Avem fetele care sunt la Cluj, aici le amintim pe Gole Iasmina, Pintiliciuc Raluca şi Boha Nicoleta. De asemenea, avem la Târgoviște, la lotul național pe Pintiliciuc Denisa şi pe Dință Andrada. Pe lângă Campionatele Naționale, pe noi ne interesează să facem rezultate la Europene şi Mondiale. Acum vom avea Campionatele Balcanice U15 şi U17, care se vor desfăşura la București. Ne dorim bineînțeles să participe cât mai mulți sportivi de la Reșița.

Avem la sfârșitul lunii septembrie campionatul național de juniori ce se va disputa la Târgu Mureș, după aceea vor veni Campionatele Naționale de juniori mici, de juniori IV şi U23. Iar spre finalul anului va fi Campionatul Național de seniori, care se va disputa la Reşiţa”, a precizat tehnicianul Florin Dinţă.

Rezultatele reşiţenilor la Mondialul pe plajă sunt mulţumitoare, dar se putea şi mai bine, recunoaşte antrenorul emerit Adrian Dacica.

„Suntem mulțumiți, ne doream o medalie mai strălucitoare, mai precis una de aur, dar ne mulțumim și cu cele două medalii, una de argint și una de bronz, cucerite de Tania Adam, respectiv Vlad Caraş. După cum bine știți, de-a lungul vremii, la Campionatele Mondiale de Lupte pe plajă am avut rezultate prestigioase. Sportivii reșiţeni au venit întotdeauna cu rezultate foarte bune, începând cu Vlad Caraș, care este de două ori campion mondial, cu Diana Mudrag, care a fost campioană mondială, De asemenea, am avut nenumărați campioni naționali pe plajă, începând cu Uță Sebastian, Franț Andrei și așa mai departe. Ediția de anul acesta a Mondialelor a fost una deosebită, foarte bine organizată de Federația Română de Lupte. A avut loc la Constanța, pe plaja de la Neversea. Am avut sprijinul Municipiului Constanța, al Primăriei Constanța, al Comitetului Olimpic şi al Ministerului Sportului. O competiție organizată foarte bine și prin prisma faptului că peste aproximativ 6 ani – nu la Olimpiada de la Paris, ci la următoarea –  luptele pe plajă vor fi incluse în categoria sporturilor olimpice. Vrem să încheiem anul acesta competițional cu prestaţii cât mai bune la Campionatul Național de seniori de la Reșița, unde să îmbogățim salba de medalii pe care am cucerit-o anul acesta”, a declarat reputatul tehnician reşiţean Adrian Dacica.

Cele mai citite

Related Articles