[FOTO-AUDIO] Reșița a fost din nou capitala luptelor românești! Răzvan Pîrcălabu: “De la an la an e tot mai bine, a devenit o normalitate să venim aici”

Campionatele Naționale de lupte libere, greco-romane și feminine pentru seniori au făcut din nou spectacol la Reșița! 199 de sportivi de top din întreaga țară s-au înfruntat în Polivalenta reșițeană pentru cele mai valoroase medalii puse în joc pe plan intern. Antrenorii loturilor naționale au avut prilejul de a-i vedea la lucru pe cei mai buni seniori ai României, iar conducătorii Federației și gazdele din Reșița au vegheat la buna desfășurare a evenimentului sportiv care încheie actualul sezon. Prezent la concurs, președintele Federației Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu, a remarcat că Reșița a fost din nou la înălțime la capitolul organizare:

“S-a format deja o tradiție în sensul acesta, ca finala Campionatului Național de seniori – “Regina” competițiilor de lupte din România, cum îi spunem noi – să se organizeze la Reșița, prin sprijinul domnului Ioan Popa, primarul municipiului, și al domnului viceprimar Adrian Dacica, care îmi este și coleg în Biroul Federal al Federației Române de Lupte și face o treabă minunată pentru luptele românești. Sunt condiții deosebite, de la an la an ne simțim tot mai bine aici. Deja e o normalitate pentru noi să ne vedem an de an la Reșița. Pandemia ne-a creat într-adevăr serioase probleme, nu ne-am putut antrena cum trebuie și nu am putut participa la anumite competiții în efectiv complet pentru că, prin rotație, membrii loturilor s-au îmbolnăvit de Covid. Trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu că am trecut cu bine peste toate aceste probleme. La această competiție, nivelul este unul bun, normal, dar întotdeauna este loc și de mai bine”, a spus șeful Federației.

Școala reșițeană de lupte a fost și de această dată la înălțime, cu un titlu național și alte câteva clasări pe podium. La finele Campionatului Național Individual, bilanțul gazdelor a fost prezentat de antrenorul emerit Adrian Dacica:

“Aș vrea să mulțumesc pe această cale Federației Române de Lupte pentru că ne-a dat și anul acesta spre organizare cea mai importantă competiție națională de seniori, campionatul cel mai valoros din România, la care participă sportivii componenți ai loturilor de lupte libere, feminine și greco-romane, luptători care ne-au reprezentat cu cinste la Europene, Mondiale și la Olimpiadă.  Așadar, cei mai buni sportivi din țară au venit la Reșița și ne-au încântat cu meciurile spectaculoase pe care le-au oferit colegilor, pentru că, așa cum știți, nu am avut voie să organizăm cu public competiția. Reșița a fost din nou la înălțime, a reușit să cucerească medalia de bronz în clasamentul pe cluburi și asociații sportive, fiind devansată doar de Steaua și Dinamo București. Școala reșițeană de lupte își confirmă tradiția, avem sportivi foarte buni, avem și tineri care vin din urmă – și l-aș menționa aici pe Erich Loidl, care a cucerit medalia de bronz la categoria 86 de kg, el fiind campion național atât la juniori, cât și la Under 23. De asemenea, îl menționez pe Cosmin Roman, care a luat și el un bronz, la categoria 97 de kg. Îl mai remarc pe Filip Marin, care a devenit vicecampion național la 60 kg, apoi pe Andrei Franț, sufletul colectivului nostru, care a reușit să redevină, pentru a nu știu câta oară, campion național la categoria 92 kg. O revenire spectaculoasă și o surpriză plăcută a fost Sebastian Uță, care a reușit să cucerească medalia de argint la categoria 97 kg. Eu sunt convins că dacă Sebi va veni la sală, la anul ne va aduce încă un titlu național de seniori. Din păcate, Vlad Caraș n-a reușit decât o medalie de bronz la categoria 125 kg, el nefiind încă în plenitudinea forțelor sale după o accidentare. Pe ansamblu, bilanțul este pozitiv, urmează întrecerea pe echipe, unde sperăm ca reprezentanții Clubului Sportiv Muncitoresc Reșița să cucerească o medalie”, a declarat viceprimarul Reșiței, Adrian Dacica.

Și primarul Ioan Popa s-a declarat un mare fan al luptelor. Prezent în Sala Polivalentă la competiția națională a seniorilor, edilul-șef al municipiului a vorbit despre buna colaborare cu federația de profil și a precizat că Reșița va rămâne mereu un oraș deschis către sport.  

“Mă bucur să fiu alături de colegul meu Adi Dacica la Campionatul Național de lupte seniori, competiția de vârf organizată de FRL. Este a șasea oară când se organizează la Reșița, eu sunt convins că în mare măsură acest lucru se datorează lui Adrian Dacica, el fiind în conducerea federației. Poate că am avut și eu un aport, pentru că l-am anunțat de fiecare dată pe președintele Federației Române de Lupte că suntem un oraș dechis la sport, și în special la lupte. E un eveniment frumos, păcat că nu poate participa publicul, din cauza pandemiei. Oricum, e important ca sportul să nu staționeze, e important ca sportivii să aibă competiții și să meargă înainte. Pentru că, până la urmă, vom depăși această pandemie. Le mulțumesc tuturor și mă bucur că am fost din nou gazde la acest eveniment.”

Despre bilanțurile personale de la Naționale au vorbit și trei dintre medaliații reșițeni: campionul național Andrei Franț și medaliații cu argint Filip Marin și Sebastian Uță:

“Campionatul a fost bun, mă bucur că am reușit să mă impun în limitele categoriei 92 kg. Am avut trei meciuri, am reușit să le câștig pe toate și în continuare urmează să fac refacerea și recuperarea pentru sezonul viitor, dacă voi continua competițiile”, a spus veteranul Andrei Franț.

“Competiția a fost la un nivel foarte înalt, adversarii au fost foarte buni, puternici, mai ales la categoria mea. Întotdeauna, timp de 10 ani, am avut adversari foarte puternici. M-am luptat cu un dublu medaliat la Europene. Am reușit să câștig, dar din păcate m-am și accidentat, motiv pentru care nu am mai luptat în finală. Anul trecut am reușit să câștig, anul acesta nu am putut repeta performanța, dar mă bucur că am luat măcar un argint. Organizarea a fost de nota 10”, a declarat vicecampionul național Filip Marin.

“Campionatele Naționale au fost grele, mai ales că nu m-am mai antrenat de mult, am o pauză de nouă ani. Am avut trei meciuri, în finală m-am luptat cu un fost coleg de la lot, care n-a făcut pauză… și e greu, după atâta timp să revii pe saltea, este foarte greu. Dar mă bucur pentru argint și sper că voi mai concura. Organizarea a fost, ca întotdeauna, la cel mai înalt nivel. E puțin mai greu acum, cu pandemia, că nu avem suporteri, dar în următorii ani sper să umplem sălile”, a spus vicecampionul național Sebastian Uță.

Chiar dacă nu concurează pentru Reșița, Alina Vuc rămâne în inimile cărășenilor care iubesc sportul. Talentata sportivă și-a reconfirmat supremația pe plan intern, cucerind aurul la categoria ei de greutate.

Duminică după-amiază au avut loc și întrecerile Superligii Naționale pe echipe, competiție care a mai adus Reșiței o medalie. Gazdele de la Clubul Sportiv Muncitoresc au cucerit bronzul, la egalitate cu CSM Onești. Pe primele două locuri s-au clasat Steaua București și CSS-CSM Târgu Mureș.

Sportivii reșițeni intrați în competiție la Naționalele  de seniori sunt pregătiți de antrenorii Adrian Dacica, Florin Dință și Andrei Franț.

Campionatul Național de la Reșița s-a desfăsurat sub egida Federației Române de Lupte, la organizarea evenimentului sportiv aducându-și aportul Primăria municipiului, Consiliul Județean Caraș-Severin, Asociația Județeană de Lupte și cluburile CSS și CSM Reșița.

foto: facebook Federatia Romana de Lupte

Cele mai citite

Related Articles