[AUDIO] Gimnastul-antrenor Robert Paşca se menţine în topul naţional! „Voi continua să dau tot ce pot, ca sportiv şi ca antrenor”

Gimnastul Robert Paşca a cucerit două medalii de bronz la Campionatele Naţionale de seniori desfăşurate în capitală! Veteranul reşiţean care concurează pentru clubul Municipal a urcat pe treapta a treia a podiumului la sol şi sărituri – şi s-a clasat al patrulea la paralele. În competiţia naţională de la Bucureşti a intrat şi juniorul Andrei Titi, care a câştigat experienţă, înfruntând seniorii de top ai României. Cu detalii despre evoluţiile reşiţenilor, antrenorul Robert Bălan.

„Sincer, nu am plecat la concurs cu obiective clare, dar am mers în ideea să vedem dacă Robert Paşca mai poate face față la nivel de seniori sau rămâne doar pe partea de antrenorat, ținând cont că este coleg cu mine în Clubul Sportiv Şcolar. La această competiție el a obținut două rezultate frumoase. Din cele 4 aparate la care a participat, a prins trei finale: la sol, sărituri și paralele, iar din cele trei finale a obținut două medalii de bronz. Două medalii foarte muncite, ținând cont că a fost concurența foarte mare între sportivii lotului național și cei de la cluburi. Una peste alta, un rezultat frumos pentru el, pentru că are o vârstă și, repet, concurența a fost destul de mare.

La această competiție a participat și Andrei Titi ,care este component al lotului național de juniori. Tot lotul a fost prezent la concurs, ținând cont că ei sunt într-o perioadă de verificări și de testări. Titi a făcut 6 aparate, pentru nivelul de seniori încă mare de lucrat, dar una peste alta, concursul pentru el a fost binevenit și s-a comportat onorabil pentru vârsta la care este. O să mai avem Campionatele naționale pentru juniori care se desfășoară la Bacău în luna noiembrie – și probabil vom participa și la DKMT Timișoara.

Pe viitor vom avea şi gimnastică feminină la Reşiţa. Am discutat cu colegii, cu conducerea. Gimnastica era un pic văduvită de numărul de sportivi, ținând cont că pregăteam numai băieți. Am hotărât să încercăm să formăm 2-3 grupe de fete, iar pe viitor e posibil să mergem şi pe performanță. Deocamdată nu sunt aparatele pentru fete, bârnă și paralele, dar repet, în funcție de copiii care ne vin și de evoluția pe care o au în timp, ne vom orienta dacă facem și performanță sau doar inițiere. Dar pentru gimnastica din Reşiţa cred că va fi un plus. Sala este prietenoasă și mare. Iar selecţia o facem continuu.
Vârstele sunt cuprinse între 4 şi 7 ani, atât la fete, cât și la băieți – dar nu e nicio problemă dacă un copil are peste 7 ani. Sunt sportivi care au început gimnastica și la 9 ani, și au ajuns la lotul olimpic, având participări la Jocurile Olimpice. Un exemplu este cazul lui Ovidiu Buidoşo”
, a declarat profesorul Robert Bălan.

Deşi activează şi ca profesor în cadrul secţiei de profil de la CSS Reşiţa, Robert Paşca găseşte suficient timp pentru propriile antrenamente, înaintea competiţiilor interne majore.

„Am încercat să mă și antrenez, dar să fiu și cu copiii, să nu lipsesc de la niciun antrenament al lor. Veneam, de exemplu, cu două-trei ore înainte de programul pe care îl am la Clubul Sportiv Școlar. Mă antrenam, și pe urmă îi antrenam și pe cei mici și le mai și arătam elemente, să înțeleagă mai bine și să vadă unde se poate ajunge din acest sport. Sunt mulțumit de cele două medalii de bronz, având în vedere cât am putut să mă antrenez și cum a fost anul acesta. Anul trecut am făcut parte din lotul național. Anul acesta, fiind exclus din lot, mi-a fost mai greu să mă apregătesc acasă, singur, fără o concurență, fără o competiție între mine și ceilalți sportivi, cum era acolo, dar am încercat să mă antrenez.

L-am avut pe domnul profesor  Robert Bălan lângă mine, care m-a susţinut mereu. Și pentru mine e un rezultat pozitiv, având în vedere pregătirea și mai ales nivelul la care sunt pregătiți băieții din lotul național. Acest concurs mi-a dat speranțe că voi mai putea să concurez chiar și la anul. Deocamdată vreau să mă antrenez în continuare, să mai plusez la niște aparate, am văzut unde pot avea mai multe șanse și o să încerc să dau tot ce pot – și ca antrenor, și ca sportiv.

Vom avea și grupe de fetițe, deoarece este o cerere foarte mare. Oriunde am mers în şcoli pentru a împărți pliante, părinții ne-au întrebat dacă nu primim și fetițe. Cred că este o inițiativă bună pentru noi și pentru viitorul gimnasticii reşiţene. Deocamdată suntem doar la nivel de grupe de începători și la nivel de proiect, ca să spun așa, dar cred că e o inițiativă bună, care poate avea viitor”, a spus gimnastul-antrenor Robert Paşca.

De același autor

Related Articles