[AUDIO-FOTO] În vremea pandemiei, sedentarismul e inamicul public numărul 2! Antrenorul Mike Petreanu pledează pentru mişcare, ca fundament al sănătăţii

Pandemia de coronavirus a încurcat şi socotelile practicanţilor de Functional Fitness Bodyweight, unul dintre cele mai noi sporturi apărute pe plan mondial. Aflat într-o spectaculoasă ascensiune în 2019, 2FB a fost practic blocat din primăvara anului 2020, odată cu instituirea binecunoscutelor măsuri preventive. Reşiţeanul Mihai Petreanu, principalul  promotor al competiţiilor de 2FB şi preşedintele Uniunii Internaţionale Functional Fitness League, recunoaşte că 2020 n-a fost deloc aşa cum şi-l imaginase. Toate planurile de dezvoltare a circuitului competiţional – care includea deja în 2019 competiţii importante la Reşiţa, Deva, Alba Iulia sau Oradea – s-au năruit, iar 2FB a intrat… în conservare. Mike Petreanu păstrează însă energia pozitivă care i-a adus atâţia fani. Antrenamentele sale online au avut un impact deosebit în rândul celor care au înţeles că, pe lângă temutul virus, al doilea mare inamic public din vremea pandemiei este sedentarismul. 2020 a fost un an urât, dar pandemia nu va dura veşnic, spune Mihai Petreanu, care priveşte cu încredere către viitor.

„Anul 2020 a fost un an urât, pot să spun. Nu am organizat competiţii, pentru că, decât să ţin o competiţie şi după aceea să se spargă toate oalele în capul meu, mai bine am renunţat la organizarea concursurilor din Reşiţa şi din ţară, pentru că riscam să se întâmple ceva neplăcut, mă refer la infectări, şi am preferat să nu riscăm. Am constatat la mulţi dintre prietenii mei care au încercat să facă sport faptul că mulţi depind încă de o sală cu aparate. Estimez că am reuşit să îmi desfăşor activitatea în proporţie de 75%, iar majoritatea celor care au lucrat după programele mele au înţeles că dacă nu faci mişcare zilnic şi te lamentezi că nu ai, de pildă, o bară de genuflexiuni, ai foarte mult de pierdut. Pierzi zile, săptămâni în care doar mănânci şi stai. Şi nu reuşeşti să îţi faci antrenamentul care îţi face mult mai mult bine decât să stai să te uiţi la televizor”, a spus cunoscutul om de sport reşiţean.

Un plan ambiţios gândit de antrenorul Mihai Petreanu vizează introducerea elementelor de 2FB în şcoli. Aflat deocamdată în faza de proiect, planul propune o investiţie în sănătate prin mişcare, în beneficiul tinerei generaţii.

„Este un proiect pe care dorim să îl derulăm împreună cu Ministerul Tineretului şi Sportului, pentru a aduce şi a implementa 2FB în şcoli, licee şi universităţi. Elevii nu trebuie să facă decât 15 minute exerciţii cu greutatea propriului corp, la nivel de copii. Mai departe, la vârste mai mari, lucrurile diferă, întrucât copiii nu au aceleaşi abilităţi şi calităţi motrice.(…) Sunt exerciţii diferite, cei care sunt în clasele a 5-a şi a 6-a au anumite exerciţii, diferite faţă de cei de clasele a 11-a şi a 12-a, pentru că nu poţi pune un copil să facă flotări corecte, aşa cum ar putea face un tânăr de 18-19 ani.(…) În ceea ce priveşte competiţiile de 2FB, nu pot spune când ar putea fi reluate. Să sperăm că ne ajută Dumnezeu şi din iunie-iulie vom putea organiza iar competiţii”, a mai declarat Mihai Petreanu.

Până când se vor reîntâlni în concursuri, amatorii provocării numite 2FB se antrenează şi îşi amintesc cu plăcere de concursurile din 2019. Iată câteva imagini de la cele mai frumoase competiţii organizate înaintea pandemiei:

Fitness Challenge 2FB Alba-Iulia
Fitness Challenge 2FB, Alba Iulia
Bastion Deva 2FB Contest
Western Carpathians 2FB, Reşiţa
Wstern Carpathians 2FB, Reşiţa