[AUDIO] Cursă de argint pentru Lucian Ştefan! Atletul caransebeşean e vicecampion naţional la tineret

Tânărul atlet Lucian Ştefan a fost la înălţime în cea mai tare competiţie de sală din actualul sezon. În cadrul finalelor Campionatului Naţional rezervat seniorilor şi categoriei Under 23, sportivul de numai 16 ani a concurat cu succes în proba sa favorită, cea de 3000 m. Sportivul de la CSS Caransebeş a devenit vicecampion al ţării la tineret şi s-a clasat pe un onorant loc patru în ierarhia seniorilor. Cu detalii despre evoluţia lui Lucian la Naţionale, antrenorul emerit Cristian Dragomir.

„Lucian a participat la Campionatul național de seniori și tineret, în premieră pentru cariera lui de atlet. Emoțiile au fost destul de mari, fiindcă a fost repartizat în seria favoriților, din care au făcut parte doar doi juniori: Pop Dragoș, care este mai mare cu un an decât Lucian, și Lucian. Seria cealaltă a fost formată din atleți care nu au performat ca timp la nivelul celor din seria favoriţilor.

Ei bine, s-a alergat prima serie, unde prietenul și colegul lui de echipă națională Alin Şavlovschi a câștigat. Astfel, se ştia deja câştigătorul medaliei de bronz la categoria de vârstă tineret, medalie adjudecată cu o performanță foarte bună, 8 min 45s și câteva zecimi.

A urmat seria întâi, unde trebuiau să se dea celelalte medalii: două la tineret și cele trei la seniori. Am făcut strategia ținând cont că e o cursă de seniori. Seniorii sunt puternici, în general fac și curse tactice. Lucian încă nu este la un nivel atât de ridicat încât să poată să facă față la o cursă tactică bine dusă. Noi ne-am stabilit o strategie, să alerge un anume tempo în cursa aceasta, pe care până la urmă a finalizat-o cu succes. În primele trei ture, din cauza faptului că concurenții au plecat foarte tare, Lucian nu și-a putut respecta strategia făcută, s-a lipit de penultimul clasat, el fiind ultimul clasat în aceste ture. 1200 m a stat pe această poziție, ca să fie cât de cât lipit de pluton, după care și-a intrat în tempoul prestabilit de noi. Sigur, a plătit și un oarecare rabat în a doua treime a cursei, în sensul că timpii pe tur au fost o idee mai slabi decât cei calculați de noi.

Și-a revenit în ultima treime și a luat medalia de argint la categoria de vârstă tineret, adjudecându-şi şi locul patru la categoria de seniori. Performanța pe care a alergat-o, 8 minute, 32 de secunde și 23 de sutimi, este la 42 de sutimi de recordul lui personal pe această distanță în sală. Așadar, sunt foarte mulțumit. Practic suntem așezați pe un palier de unde sunt convins că va sări în zona de și mai mare performanță. Adică performanțe de timp care să treacă sub 8 minute şi 30 de secunde. Sper eu să se întâmple chiar de la concursul următor, când vom participa la finala Campionatului Național U20. Aș vrea să precizez că Lucian va alerga pe 3000 m la categoria de vârstă U20 juniori mari.

El va mai avea finala Campionatului Național U18, unde va alerga și 1500 și 3.000 m – și nutresc speranța ca de la cele două concursuri să se întoarcă cu alte medalii. Sunt foarte mulțumit că a reușit să respecte oarecum și strategia, dar și-a lăsat şi amprenta propriei personalități, în sensul că primele trei-patru ture le-a dus așa cum a simțit că trebuie să o facă, ca să nu se piardă de pluton, să nu rămână în urmă, ceea ce poate l-ar fi afectat psihic în economia de cursă.

Performanţa sa este una foarte bună, chiar am văzut și timpii care s-au alergat în Serbia. Contracandidatul lui de vârstă de la FOTE este un sârb care la Campionatele Naționale de acolo a alergat mai slab decât Lucian, deşi este în topul european înaintea sportivului nostru. Cu alte cuvinte, Lucian Ştefan este bine plasat și cred că, dacă va fi sănătos, va reuși să facă un sezon bun și în 2023. Sperăm să ne întoarcem cu o medalie de la Maribor, de la Festivalul Olimpic al Tinetului European. Și acum, nu vă ascund, mă gândesc să-și realizeze şi baremul de participare pentru Campionatul European U20 în proba de 3.000 m și în cea de 5.000 m, pentru că îi este la îndemână să realizeze baremurile în ambele probe”, a declarat tehnicianul Cristian Dragomir.

Cele mai citite

Related Articles