[AUDIO] Christian Tamaș a câștigat Memorialul Bicasz-Cirică Andrei la șah!

33 de împătimiți ai șahului și-au dat întâlnire în Sala Polivalentă din Reșița, la cea de-a XI-a ediție a Memorialului Bicasz-Cirică Andrei. Ambițiile au fost mari, chiar dacă a fost vorba despre o competiție amicală, iar surprizele nu au lipsit. Cea mai frumoasă dintre ele a fost chiar victoria juniorului caransebeșean Christian Arrydan Tamaș, care confirmă astfel spectaculoasa creștere de formă din ultimul an. Iar numeroasele premii asigurate cu sprijinul familiei Bicasz au făcut competiția și mai atractivă. Detalii despre ediția din 2021 a competiției in memoriam Bicasz-Cirică Andrei ne-a oferit președintele Asociației Județene de Șah Caraș-Severin, Mihai Bolintiș.

“A fost o competiție extrem de interesantă și un succes în plan sportiv, pentru că am avut la start 33 de jucători. Practic, cu excepția lui Daniel Pădurean, au fost prezenți toți șahiștii de top din Caraș-Severin, seniori și juniori de perspectivă. Ne-am bucurat să-i vedem pe toți la lucru și să constatăm că sunt în formă. Competiția a avut un câștigător, nu știu dacă neapărat surprinzător sau nescontat, și anume tânărul Christian Arrydan Tamaș. Pe de o parte, faptul că un junior de numai 12 ani se impune în fața jucătorilor consacrați poate părea o surpriză, dar, analizând parcursul său de-a lungul întregului an (…) inclusiv cu evoluția foarte bună în echipa Muncitorului la Divizia A, cred că victoria lui Cris nu mai este deloc o întâmplare, ci este doar urmarea logică a evoluțiilor sale anterioare. Avem astfel confirmarea că decizia de a-l coopta în echipa de seniori Muncitorul a fost extrem de inspirată. Pe locurile doi și trei s-au clasat maeștrii de la Caransebeș, colegii lui de echipă de la Muncitorul, Alexandru Tunaru și Dinu Simi Suciu. O evoluție bună a avut Trifu Vuița, clasat pe locul patru, iar pe poziția a cincea s-a situat Ilie Pîrvulescu de la Teregova, un jucător fără titluri, dar care dovedește forță de joc. În ce mă privește, locul șase la general l-aș cataloga drept un rezultat relativ bun, având în vedere că am fost grevat și de sarcinile organizatorice ale competiției.  La juniori, am avut bineînțeles tripleta Stângu-Drăgoi-Korcsek, lucru firesc, pentru că ei sunt coloana vertebrală a echipei Muncitorul II, unde testăm juniorii ce pot fi promovați în echipa de bază. La 14 ani a câștigat Ion Valentin Văduva, iar la 12 ani, Vlad Aurelian Guțu. La fete, o surpriză plăcută a fost evoluția tinerei Teodora Chilnicean, care s-a impus înaintea Alessiei Costiș și a Silviei Chilnicean, sora ei mai mică. La juniori 10 ani, locul I a fost ocupat de o junioară de numai 7 ani, Carolina Șerban, jucătoare aflată la prima ei competiție.(…) La 8 ani s-a impus Bogdan Grecu de la Caransebeș, iar pe locul doi s-a clasat Ariana Muntean, iarăși o debutantă. Un cuvânt de apreciere și pentru Gheorghe Hock, Horia Irimia și Marcel Fometescu, cei mai buni dintre veterani. (…) Poate și numărul mare de premii, nu neapărat valoarea lor, a atras competitorii. Dar în primul rând, cred că au fost motivați de dorința de a juca șah”, a spus Mihai Bolintiș, președintele Asociației Județene de Șah Caraș-Severin.

Săptămâna șahistă continuă mâine, tot la Sala Polivalentă, cu o altă competiție tradițională, Cupa 1 Decembrie. Peste alte câteva zile, în 4 decembrie, este programat campionatul municipiului Caransebeș, iar în data de 5 va avea loc, din nou la Reșița, Cupa Moș Nicolae.

De același autor

Related Articles