[AUDIO] Boxul românesc în impas. Pugiliştii reşiţeni au renunţat la performanţă

Lipsa finanţării boxului românesc pe parcursul lui 2015 s-a reflectat în rezultatele, tot mai slabe, obţinute de pugilişti.

România are, deocamdată, un singur boxer calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, pe Mihai Nistor. Sportivii nu au fost convocaţi la loturile naţionale, nu au fost organizate turnee de pregătire şi rezultatele au fost pe măsură. Lipsa banilor i-a determinat pe doi dintre seniorii secţiei de box de la CSM Reşiţa să renunţe la performanţă. Este vorba despre campionii naţionali Ovidiu Berceanu, la categoria 49 de kg, şi Andrei Dragomir (foto), la 52 de kg. Amănunte ne-a oferit directorul clubului, Rusalin Fîc:

Boxul este unul dintre cele mai vechi sporturi olimpice, fiind introdus la Jocurile din antichitate, în secolul 7 Înainte de Hristos. A fost practicat apoi în Roma antică, dar după căderea Imperiului Roman a dispărut brusc. A fost resuscitat în secolul al 17-lea, în Anglia, iar în 1880 au fost organizate primele meciuri oficiale de amatori.

România a fost reprezentată pentru prima dată în întrecerile olimpice de box în 1936, la Jocurile de la Berlin, iar până în prezent nu a lipsit decât la trei ediţii. În tot acest timp, pugiliştii români au cucerit 25 de medalii olimpice. Dintre acestea una singură este de aur, cucerită de Nicolae Linca la categoria 69 de kg, în 1956, la Melbourne. Prima medalie olimpică la box, pentru România, a adus-o reşiţeanul Gheorghe Fiat, un bronz în limitele categoriei 60 kg, la a 15-a ediţie a Jocurilor Olimpice, din 1952, de la Helsinki în Finlanda.

foto arhivă

(Adina Niţă)

De același autor

Related Articles