[AUDIO] Atletul Lucian Ştefan a concurat sub tricolor la Cupa Europei Under 20 !

 Atletul caransebeşean Lucian Ştefan şi-a reconfirmat calităţile într-o nouă competiţie internaţională. La Oderzo, în Italia, sportivul de numai 16 ani a concurat pentru echipa României la Cupa Europei Under 20. Lucian Ştefan a alergat aici, în premieră, o cursă oficială de 10 km. Evoluţia sa a fost una peste aşteptări, spune antrenorul emerit Cristian Dragomir.

“Lucian a avut o competiție importantă la Oderzo, undeva lângă Veneția, Cupa Europei de juniori U20, la care a alergat 10 kilometri. A fost prima lui cursă și a reușit o performanță de timp foarte bună, care îl plasează pe locul 7 mondial și primul din Balcani la vârsta lui, 16-17 ani. Echipa României s-a clasat pe un onorant loc 6, cu toate că a avut în componență doi tineri atleți de 16 ani, pe Lucian Ștefan și pe Alin Savlovschi. A mai fost un băiat de 17 ani, Pop Dragoș, de la Cluj. Din păcate, el a abandonat după ce a condus vreo 6 kilometri din cursă.

Ceilalți băieți au fost juniori mari, unul de 18 ani și celălalt de 19 ani. Copiii aceştia de 16 ani, Alin şi Lucian, au și punctat pentru echipă, pentru că doar primii trei punctează. Lucian a fost primul din echipă. Faptul că el a alergat atât de bine fără o pregătire specifică și după un program de pregătire destul de scurt, ne dă speranţe. Pentru că, să nu uităm, după FOTE el a plecat aproape două săptămâni la mare cu familia, a primit o vacanță bine meritată. Sigur, a fost o vacanță activă. El a mai alergat pe plajă, iar de vreo trei săptămâni am reluat pregătirea cu alergări controlate, unele dintre ele ușoare, deci nu am făcut antrenamente care să depășească un nivel mediu de efort.

Așadar, cred că pe lângă faptul că e un copil talentat, este deja și un copil care a început să viseze la performanță și am mari speranțe că în 2-3 ani de zile va ajunge să performeze și la nivel de seniori. Cu toate că încă este junior. Probabil că în următorii doi ani proba pe care o va alerga în principal va fi cea de 5000 de metri. 3000 de metri va alerga tot timpul în sală și ulterior ne vom duce și către 10.000 de metri pe pistă.

Bineînțeles că a fost și pentru el o surpriză plăcută. Nu ne-am făcut un scop din obținerea vreunui rezultat, dar după ce am urmărit graficul de cursă pe care organizatorii l-au pus pe site-urile de specialitate, mi-am dat seama că am mers foarte, foarte constant și a respectat practic indicațiile pe care le-am dat inițial. Așadar, pot spune că deocamdată – și sper să rămână așa – probele lui favorite sunt 3000, 5000 și, de ce nu, și 10000 de metri. Pentru că toate înseamnă preponderent un regim aerob de efort. Și, sigur, pe ici, pe colo, ne ducem către zona mixtă anaerob-aerob și, mă rog, are și noroc, deoarece cred că sunt unul dintre antrenorii care mă pricep să fac foarte bine îmbinările astea între regimurile de efort”, a declarat antrenorul emerit Cristian Dragomir.

La sfârşitul acestei săptămâni, pe 25 septembrie, Lucian Ştefan va alerga proba de 5 km pe şosea, în cadrul unei competiţii internaţionale găzduite de municipiul Braşov.

Cele mai citite

Related Articles