Atletism: după argintul balcanic, caransebeşeanul Lucian Ştefan se pregăteşte pentru Cupa Campionilor Europeni U20 la cros

Tânărul atlet Lucian Ştefan a adus Caraş-Severinului prima medalie internaţională din 2024! Sportivul legitimat la CSS Caransebeş a cucerit argintul probei de 3000 m în cadrul Campionatelor Balcanice de sală U20 desfăşurate la Belgrad. Proaspătul vicecampion balcanic a făcut o cursă foarte bună, încununată cu un personal best remarcabil. Aurul a fost cucerit de sârbul Aldin Catovic, iar medalia de bronz i-a revenit turcului Ali Tunc. Despre cursa de 3000 m din Serbia vorbeşte antrenorul emerit Cristian Dragomir.

“Mă așteptam ca Lucian să ia o medalie, dar nu știam ce culoare va avea. Îi cunosc deja adersarii, vă dați seama, și le-am acordat atenția cuvenită, adică am început să studiez cursele pe care le-au făcut ca să ne stabilim o tactică adecvată – care, sigur, se modifică în timpul alergării, iar cel care are libertatea de a o modifica pe moment este chiar atletul. A fost o cursă foarte frumoasă, cu un finiș nemaipomenit, o cursă în care cei trei atleți, Aldin Catovic, Ali Tunc și Lucian Şefan au făcut spectacol, o cursă care a plăcut. Dacă revedeți filmarea, veți vedea că și publicul aflat în sală a fost cuprins de frenezia și de spectaculozitatea acestei alergări în proba de 3000 m. lucian a stabilit un record personal excepțional –

pentru că și-a bătut și recordul din aer liber. El avea record în sală 8 minute, 28 sec şi 43 de sutimi, ori acum a alergat 8:14:76. Recordul personal în aer liber pe care îl stabilise în vara trecută la FOTE a fost de 8:22:79 – deci și-a spulberat propriile recorduri și a urcat în topul mondial pe poziția 11. Să nu uităm că el încă n-a împlinit 18 ani. Dintre cei trei medaliați la Campionatul Balcanic, doar turcul a împlinit 18 ani, dar toți trei sunt cam de aceeași vârstă. Deci ei se vor întâlni și anul viitor la Campionatul Balcanic, și în vara aceasta, cred eu,  la Campionatul Mondial – pentru că deja speranțele noastre încep să devină certitudine. Atunci când alergi 8 minute și 14 secunde în sală, e puțin probabil să nu poți să alergi în aer liber 8 minute 08, cât este baremul de participare la Mondial. Mai mult, mă aștept la o cursă spectaculoasă și în proba de 5000 m, care cred eu că i se potrivește lui Lucian, în sezonul de aer liber. Am stabilit împreună cu el ca aceasta să devină proba lui principală pentru sezonul de vară. Sunt foarte fericit și mulțumit de performanța pe care a realizat-o Luci, medalia aceasta de argint pentru mine are un colorit de aur – pentru că nu-i puţin lucru să fii pe poziția 11 mondial, pe poziția 6 în Europa la categoria de vârstă U20 şi cel mai bun senior din România, cel puțin până în acest moment în sezonul de sală. Revenind la Campionatul Balcanic, a fost o evoluție foarte bună a întregii delegaţii tricolore. Cred că este una dintre cele mai bune generații, şi că lotul acesta este lotul pentru JO Los Angeles 2028.

În ceea ce-l priveşte pe Lucian Ştefan, vom continua pregătirea pentru că avem Campionatul Național de seniori în 17-18 februarie, iar la o săptămână de la acest campionat, în 24-25 februarie, avem Cupa Campionilor Europeni la cros, categoria de vârstă juniori U20 – unde Lucian, alături de Alin Şavlovschi și de George Cosma, participă reprezentând echipa Clubului Sportiv Mica Romă din Blaj. Va merge la ambele competiții, vom face un fel de struțo-cămilă – pentru că la cros se aleargă pe teren accidentat, iar Campionatul Național de seniori și tineret se desfășoară în sala noastră de la București. Deci, nici vorbă de vacanţă, va fi chiar o perioadă foarte încărcată pentru Lucian. În lumea noastră,  a atletismului, vacanțele nu prea există, există doar vacanțe active. Mi-ar plăcea să pot să le dau vacanța atleților pe care îi pregătesc, da asta ar însemna ca toată pregătirea să se ducă pe apa sâmbetei.”

Cele mai citite

Related Articles